pregatire semimaraton


        Da, am inceput sa ma pregatesc pentru semimaraton. De anul trecut ma tot gandesc la asta, iar la inceputul anului am inceput sa iau mai in serios ideea. Un coleg de scoala a alergat anul trecut si mi-a povestit ca nu a mai mers la scoala pentru ca trebuia sa alerge de 4 ori pe saptamana. Asta m-a speriat putin pentru ca eu anul asta am si dizertatia ( pe langa scoala si munca). Asa ca am luat in calcul posibilitatea de a amana. Asta insemnand sa nu particip la semimaratonul din cluj, de pe 21 aprilie, ci sa merg in vara ( dupa dizertatie), eventual direct la trail ( maratonul apuseni de ex.).
    
Totusi am ideea asta in cap si nu am putut sa o las deoparte. Asa ca l-am rugat pe colegul meu sa imi dea programul lui. Pregatirea ar fi trebuit sa o incep in urma cu vreo 3-4 saptamani ( ideal), pentru ca sunt 10 saptamani in total. Oricum, mai bine mai tarziu decat niciodata :) Un factor important a fost si faptul ca o luna sunt in Slovenia cu ceva bursa de studiu ( CEEPUS ). Asta inseamna ca nu lucrez, mananc bine, pe scurt, am timp si energie sa investesc in asta.
    
Asa ca am inceput de saptamana trecuta pregatirea. Nu pot sa spun ca nu aveam rezistenta fizica deloc, asa ca am inceput cu saptamana a doua din program. Programul are intr-o saptamana : doua alergari mai scurte ( 5 km), una medie ( primele doua saptamani 6.5 km si apoi 8.1km) si cea lunga din weekend. Pana acum am avut o singura alergare lunga ( de 8.1km) si urmeaza cea de 10.
   
Spre surprinderea mea, pregatirea asta nu inseamna doar timpul petrecut in alergare. Asta ar insemna sub 4 ore dedicate saptamanal ( pana acum cel putin). Dar nu ... am constatat in scurt timp ca e vorba de mult mai mult decat atat. In primul rand alergarile. E incredibil cat de multe poti sa traiesti intr-un timp atat de scurt. Pe parcursul celor 8km de sambata trecuta am simtit bucurie pentru ca alerg, motivatie si ambitie, durere, dezamagire, oboseala, teama, usurare ( dupa ce am trecut de momentul critic ), speranta ( ca voi termina), apoi sensibilitate ( intr-un punct imi simteam pielea foarte sensibila) si din nou oboseala. Cand s-au terminat in cele din urma cei 8km, am terminat cu senzatia ca nu mai pot continua nici macar un metru in plus. Dar i-am terminat ! Iata si dovada :
 
Pe masura ce trece timpul, pe langa teama de distantele care se tot maresc, constat ca imi imbunatatesc timpii. Prima alergare de 5 km am parcurs-o in aprox 30 de min, in timp ce ieri am parcurs aceeasi distanta in 25:44.
          
Atunci cand nu alerg, ma gandesc la alergat. La ce am facut pana acum, la urmatoarea alergare si la cum o voi aborda ( de regula la alergarile scurte incerc sa imi imbunatatesc timpii cat mai mult, in timp la cele mai lungi sper doar sa reusesc sa termin). Ma gandesc de asemenea la timpii de pana acum, cel mai bun ritm, si calculez in cat timp as putea sa parcurg semimaratonul. Cu cel mai bun ritm de pe distanta de 5km as putea sa scot dupa calculele mele sub 1:50 min. Obiectivul meu initial era sub 1:45 min dar inca nu imi dau seama daca e foarte deplasat, sau realizabil. Ramane sa vad cum o sa evoluez in continuare :)