despre planificarea unei aventuri pas cu pas

Când vine vorba de călătorit, s-ar putea să fiţi surprinşi, însă mie îmi place aventura. Nu aventura extremă care să mă pună în situaţii limită, ci cea care mă scoate din zona de confort şi mă provoacă. Asta şi din cauză că dacă trebuie să stau într-un loc mai mult de două zile îmi vine să o iau la fugă.

Pentru mine şi Rareş excursiile de weekend în diferite zone din ţară sunt normale. A devenit o normalitate să ne luăm tălpăşiţa şi să ne îndreptăm către un vârf în weekendurile de vară, sau în zone mai deluroase când vine frigul. Şi treptat cred că s-a format şi un ritual pe care îl efectuăm cu sfinţenie înainte de fiecare plecare. Într-un articol viitor o să vă spun mai multe despre asta, însă azi aş vrea să vă povestesc despre altceva. Azi aş vrea să va arăt cum îmi planific eu o călătorie într-o ţară sau zonă despre care nu ştiu mai nimic.

După experienţa din Nepal, am început să ne gândim la următoarea destinaţie. Aşadar, iată paşii care s-au conturat pentru noi, in ordine cronologică:

Pasul 1: alegerea partenerilor de călătorie

Oamenii care te însoţesc în călătoriile tale pot face diferenţa între o experienţă de neuitat, sau o vacanţă din care abia aştepţi să revii acasă. Pe traseul spre Everest Base Camp am întâlnit pe cineva care parcursese acelaşi traseu cu ceva timp în urmă alături de un grup de oameni pe care nu îi ştia foarte bine. Pe parcursul călătoriei s-a dovedit că nu erau tocmai pe acceaşi lungime de undă. Câţiva ani mai târziu iată-l repetând traseul, de data asta singur. Morala:

nu subestimaţi importanţa alegerii partenerilor de călătorie.

Fiţi pretenţioşi. Mergeţi cu oameni pe care îi cunoaşteţi bine, care ştiţi cum se comportă în situaţii neprevăzute şi mai ales care au acelaşi stil de a călători.

Pasul 2: alegerea destinaţiei

Destinaţia poate însemna o zonă sau o ţară din lume. Poate fi un loc în care a fost un prieten de-al tău de exemplu şi atunci punctul de plecare nu este chiar 0, pentru că poţi învăţa din experienţa lui. O să presupun în articolul ăsta că  destinaţia este un loc despre care ştii un singur lucru: sunt peisaje faine acolo, au canguri, au munţi frumoşi sau plaje, etc. Să luăm drept exemplu Nepalul (prima mea experienţă de genul ăsta) şi să presupunem că singurul lucru pe care îl ştii despre ţara asta este că acolo se află Everesul.

Pasul 3: documentare generală

Dacă ai în minte o destinaţie, fie că te-ai hotărât definitiv pe ea, fie că nu eşti convins încă, pasul ăsta e obligatoriu. Documentarea generală înseamnă să afli trăsăturile mari ale locului în care ai vrea să pleci. Eu fac asta citind un ghid de genul celor de la Lonely Planet sau Cicerone. Un ghid o să îţi povestească despre istoria ţării, diferitele popoare existente, limba şi religia predominante, obiectivele turistice importante. În principiu după ce vei fi citit ghidul o să prinzi puţin din gustul ţării şi o să ai idee legată  de ce ţi-ar plăcea să vezi. De exemplu, 2-3 temple din Kathmandu, o zonă montană şi jungla.

Tot la pasul ăsta ar trebui să îţi faci o idee despre cât costă să ajungi acolo şi care este nivelul de trai al ţării, comparativ cu România. Asta ar trebui să îţi dea o idee despre buget. Că tot veni vorba de buget, cum îţi dai seama de cât o să ai nevoie? E greu să faci un calcul cu atât de puţine date, dar cum informaţia este atât de accesibilă azi, poţi găsi pe internet totul. Caută costul unei călătorii similare pe care a făcut-o altcineva.

Sfaturi
  1. Încearcă să înlături orice preconcepţie pe care o ai despre destinaţia ta şi să încerci să afli cum e ea cu adevărat.
  2. Interesează-te de cât de periculos este să te afli în locul respectiv.
 3. Dacă reiese că ţi-ar plăcea să vizitezi un obiectiv extrem de turistic, interesează-te dacă e nevoie de programare pentru a-l vizita şi dacă e cazul, cu cât timp înainte. Sunt cazuri în care e nevoie de măcar 6 luni.

Pasul 4: cea mai bună perioadă să mergi acolo?

Următorul pas este să aflu care este cea mai bună perioadă pentru a vizita zona respectivă. Dacă vrei să urci la altitudini mari vremea e extrem de importantă şi atunci e bine să îţi alegi perioada în care e de partea ta. Şi nu numai. În Nepal de exemplu vara e muson şi plouă încontinuu. Asta înseamnă că şi dacă plănuieşti să vizitezi doar oraşele, şansele să fii ud în permanenţă sunt foarte mari.

Pasul 5: intervalul de timp

După ce te hotărăşti asupra destinaţiei şi îţi alegi perioada în care vrei să mergi, în funcţie de obiectivele pe care vrei să le acoperi ar trebui să ai deja o idee despre intervalul de timp pe care vrei să îl petreci acolo. Dacă locul în care vrei să ajungi e foarte departe, probabil că vei vrea să vezi cât mai multe şi vei petrece un timp mai îndelungat acolo. În principiu distanţa şi intervalul de timp sunt direct proporţionale.

Sfat
Dacă ajungi într-un punct şi plănuieşti să călătoreşti prin jur, lasă-ţi marje de eroare între tranziţii. De exemplu, încearcă să te întorci în oraşul de unde decolează avionul spre casă cu 2 zile înainte de plecare.

Pasul 6: bilete de avion

Eşti acum pregătit să faci pasul decisiv: achiziţia biletelor de avion. Pasul ăsta e costisitor, dar îţi oferă bucuria siguranţei. Şansele să ajungi în locul visat tocmai au crescut simţitor. Biletele le poţi achiziţiona atât prin intermediul unui site dedicat cât şi prin intermediul unei agenţii. Noi am apelat la agenţie după ce am comparat oferta lor cu ce găseam noi înşine pe internet. Părea a fi alegerea mai avantajoasă.

Pasul 7: paşaport

Dacă nu ai un paşaport şi pleci în afara Uniunii Europene, este momentul să îţi procuri unul. În cazul în care ai deja paşaport, verifică perioada de valabilitate. Penru Nepal a fost necesar să fie valabil încă 6 luni după data revenirii în ţară.

Pasul 8: vaccinuri

Vaccinurile nu sunt obligatorii pentru orice ţară, însă obligatoriu este să te întrebi dacă sunt necesare. Pentru Nepal am avut nevoie de cel pentru Hepatita A şi febra tifoidă. Le-am făcut pe amândouă cu 3 luni înainte de plecare, în cadrul unei reţele private de sănătate.

Pasul 9: detalierea planului

Biletele sunt cumpărate şi pleci peste 3 luni/6 luni/1 an/etc. În funcţie de ce urmează să vezi, e momentul să îţi planifici excursia în detaliu. Poate că ştii că vrei să vizitezi un parc naţional, însă sunt două care îţi fac cu ochiul. Aşa am păţit noi în cazul Nepalului. Oscilam între circuitul Annapurnei şi Everest Base Camp şi o bună bucată de timp eram convinsă că o să alegem prima variantă. Până când am început să căutăm informaţii mai detaliate despre ce înseamnă fiecare din ele. Nu există o variantă bună şi altă rea, dar există o variantă care ţi se potriveşte ţie mai bine.

Pasul 10: rezervări

A venit momentul să materializezi planul şi să faci rezervările necesare. Asta înseamnă hoteluri, tururi, ghizi, etc. În ceea ce priveşte hotelurile, eu mereu mă folosesc de Trip Advisor. Cu ajutorul lui îţi poţi alege ceva ce să ţi se potrivească, dar având în vedere opiniile altora.

Pasul 11: bagaje

Pregătirea bagajelor reprezintă ultimul pas. Ce pui în ele depinde de fiecare persoană în parte, de activităţi şi de destinaţie. Ce cred că ajută la capitolul ăsta este să nu laşi totul pe ultima clipă. Încearcă să te gândeşti din timp la ce ai nevoie şi să faci o listă. Aşa şansele să îţi lipsească ceva scad simţitor.

Sfat 
Nu uita de medicamente; fiind într-o ţară complet nouă e bine să fii pregătit pentru neprevăzut: dureri de măsele, stomac, etc. În plus, dacă vacanţa ta este aventuroasă, e recomandat să ai cu tine o trusă de prim ajutor.