Idei pentru evadări de o zi din Cluj

Știți vinerile alea în care ești cu un pas în weekend și încă nu știi ce urmează să faci? Parcă ai merge pe undeva, dar nu ai timp prea mult să te documentezi. Ei bine, în situațiile astea noi apelăm la tolba cu evadări în apropierea Clujului. Iar în articolul de azi o să vă arăt și vouă o parte din ea. 


1. drumeții

Atunci când vrem drumeție de o zi, cel mai des ne uităm spre Valea Arieșului, unde posibilitățile sunt nenumărate. În plus, în apropiere se află și zona Rimetea-Coltesti, care îți mai oferă și ea câteva variante. Dintre ele, iată câteva care îmi sunt mai dragi. 

- Piatra Secuiului: Urcarea până sus durează cam 2 ore iar de acolo se poate coborî pe oricare dintre cele 2 părți, în așa fel încât să iasă un circuit.

Track1    |    Track2

- circuit Scărița-Belioara: Deși nu atât de aproape de Cluj, se poate face într-o zi și este un traseu accesibil și începătorilor. Plus că stâncile dau o sălbăticie frumoasă peisajului.

Track Scărița-Belioara

- Huda lui Papară - platoul Bedeleu - Poarta Zmeilor: Traseul asta l-am parcurs atât în drumeție cât și în alergare. E frumos, atinge obiective turistice oarecum, dar parcurge și platoul Bedeleului unde nu prea dai de țipenie de om. Ai în schimb toate șansele să întâlnești un porc mistreț. Spre deosebire de celelalte este mai lung și deci mai solicitant.

Track Huda lui Papară - platoul Bedeleu - Poarta Zmeilor


2. tot drumeții, dar puțin mai departe

- Dacă însă vrem să fim plecați o singură zi dar ne e dor de munți mai înalți și avem energia necesară pentru a ne trezi dimineață devreme (aka noaptea) atunci ne orientăm spre munții Rodnei. O varianta este o tura cu plecare din Alpina Blazna. Traseul are o diferența de nivel semnificativă și nu este nici scurt. Dacă sunteți la început cu drumețiile, e recomandat să faceți excursia în 2 zile cel puțin.

Track Alpina Blazna - Ineu (dus-intors)

 - O alternativă la Rodnei o reprezintă Munții Țibleș. Eu nu mă omor prea tare după ei pentru că nu prea au izvoare și fără să vreau ii asociez cu o tură pe care am făcut-o acolo pe o vreme caniculară. Dar se pot face într-o zi și priveliștea de pe creastă e de văzut.


3. pe bicicletă

Primăvara în special iubesc să merg pe bicicletă, printre copaci înfloriți. Câteva trasee pentru amatori sunt:

- Țara Lăpușului: Eu una sunt fascinată de dealurile maramureșene iar Țara Lăpușului oferă peisaje similare. Să te tot plimbi pe două roți într-o zi de primăvară când miresmele copacilor înfloriți te înconjoară de peste tot. Traseul făcut de noi a fost unul greu, dar îl puteți adapta și vă puteți întoarce când decideți că e suficient, în loc să faceți întregul circuit.

Track Țara Lăpușului

- Teiuș - Mănăstirea Râmeț :  De la mănăstire puteți alege să continuați satul Râmeț, așa cum am făcut noi, sau să vă întoarceți pe același traseu. 

Track Teiuș - Mănăstirea Râmeț - sat Râmeț - Teiuș

- Rimetea - Aiud: Traseul este asfaltat si e o alternativa pentru mountain bike. 


4. în alergare

Dacă vrei o ieșire scurtă și intensă, atunci ai câteva variante de trasee pentru alergat, mai aproape sau mai departe de casă:

- traseele de la Maraton Apuseni: Nu doar o dată am revenit în weekenduri pe traseul de semimaraton de la Apuseni. E aproape de Cluj și dealurile Apusenilor oferă peisaje frumoase în orice anotimp.

Track Semimaraton Apuseni

- Făgetul: Accesibil, cu plecare din oraș, oferă avantajul că intri în pădure repede. Noi avem un traseu pe care îl tot facem în serile de vară, după lucru. Sunt mai multe dar asta fiind un clasic pentru noi, vă las track-ul pentru el.

Track Făget


5. cățărat

În zilele de vară dimineața devreme sau seara, după ce se lasă răcoare, cățăratul este o varianta bună pentru iubitorii de aventură. Noi de regulă evadăm fie în Cheile Turzii, fie în Cheile Tureni. 


6. în familie

Chiar dacă aveți copii, indiferent de vârsta lor, nu e totul pierdut. Multe dintre destinațiile enumerate deja pot fi vizitate cu cei mici. În plus, puteți adaugă pe listă și:

- Cetatea Colțesti: Cetatea are avantajul că puteți parca aproape de ea (la vreo 10-15 minute ) și oferă o priveliște frumoasă asupra Pietrei Secuiului. De fiecare dată când am trecut noi pe acolo era pustiu, așa că va puteți bucură de ea în voie. 

- Rimetea și Piatra Secuiului: Rimetea este satul renumit pentru casele lui albe, cu o arhitectură deosebită. Puteți merge și doar pentru a va plimbă pe ulițele lui iar apoi va puteți opri la un restaurant pentru a lua o masă cu specific unguresc (fie în Rimetea, fie va puteți îndrepta spre Conacul Secuiesc, aflat în Coltesti). Drumeția până pe Piatra Secuiului nu este foarte lungă, însă este destul de abruptă în ultima parte. E suficient însă să urcați o vreme numai, pentru a admira satul de sus.

- Cheile Vălișoarei: În Cheile Vălișoarei puteți face un circuit, dar puteți alege și doar să urcați timp de o jumătate de oră pentru a le admira de sus. E suficient pentru a vă bucura de natură și a le arăta copiilor ce înseamnă chei.

- cascada Vălul Miresei, Răchițele: La o aruncătură de băț de Cluj, cascada este spectaculoasă. Dacă aveți chef și de o plimbare, puteți continua pe drumul ce merge spre Pietrele Albe și Vârful Vlădeasa.