Weekend în Păltiniș

Nu știu voi cum sunteți dar eu mereu sunt cu gândul la călătorit. Fie că îmi alin dorul căutând imagini cu parcuri naționale de prin afară, fie că mă gândesc la următoarea destinație din apropiere de casă, cert e că mereu am în minte un "bucket list". 

Am hotărât să mergem la Păltiniș în primul rând ca să ne mai ostoim dorul de ducă iar în al doilea rând pentru că nu văzuserăm munții Cindrel până acum. Și cum afară a început să fie frig am ales pentru prima oară cred să ne cazăm la un hotel. Și nu orice fel de hotel, ci unul imens, cu spa. Eu îl știam pentru că fusesem acolo acum câțiva ani într-un team building și era o ocazie bună să îl vadă și Rareș. Avea să fie așadar un weekend atipic pentru noi, într-o zonă neexplorată inca. 

Am plecat vineri spre Sibiu și spre bucuria noastră în vreo 3 ore eram deja sus la Păltiniș. La timp pentru a ne caza și a lua cina înainte să înceapă "Vocea României" (emisiunea pentru care am băgat televizorul în priză prima oară anul asta). 

Sâmbătă vremea nu se anunța deloc prea roz. De fapt era de-a dreptul gri, însă eu abia așteptam să explorăm zona. Ne-am echipat așadar și am pornit spre Șaua Bătrâna. Aflată la doar câteva ore distanță, șaua marchează intrarea în creastă și părea un obiectiv decent.

O dată ieșiți din hotel, ni se confirmă ce se vedea și din interior: totul este învăluit în ceață și nu se vede absolut nimic în depărtare. Ajunși la telescaun intram in vorbă cu un domn ce pare a fi salvamont după echipament și aflăm câteva detalii în plus legate de traseu. La întrebarea lui Rareș: "Umblă ursul pe-aici?" răspunsul este simplu și nonșalant: "Mai umblă". Normal, ne așteptam, dar pe unde nu umblă prin munții noștri? Oricum, dacă nu l-am văzut până acum nu văd de ce ar fi ziua de azi exceptia. 

Pornim veseli pe o potecă ce șerpuiește alene printre brazi. Din nou suntem doar noi pe traseu și nici nu ne gândim că vom întâlni pe cineva azi. Într-un fel se simte de parcă muntele ar fi doar al nostru. Traseul nu este deloc greu, iar de văzut, așa cum ne așteptam, nu vedem absolut nimic. Ajunși într-o poiană întâlnim un alt cuplu ce coboară deja. Se pare că a mai avut cineva ideea noastră până la urmă. Noi ne continuăm însă drumul iar când începe să ningă mă simt de parcă aș fi intrat brusc în mijlocul unei povești de iarnă pentru copii. Cu fulgi mari de nea, cu miros puternic de brazi și cu frigul ce face aerul să pară și mai curat, înaintea noastră se desenează un cadru fabulos. 

Câteva zeci de minute mai târziu ajungem în Șaua Bătrâna și de aici ne întoarcem spre Păltiniș, pe alt traseu însă. Alegerea nu știu dacă e cea mai bună, pentru că traseul e de fapt un drum destul de monoton. Preferam poteca pe care am venit, dar nu aveam de unde să stim.

Ajunsi înapoi la hotel în jurul orei 15, avem în fața noastră încă o jumătate de zi pe care am vrea să o dedicăm spa-ului. Ne echipăm așadar adecvat și plecăm să explorăm tipul ăsta de relaxare de care am auzit fel de fel de povești dar nu prea l-am experimentat. Se dovedeste că nu avem noi foarte multă răbdare și începem să facem un tur al locului. Piscină, jacuzzi, saună, salină, sala de relaxare, fiecare în parte contribuie puțin câte puțin la relaxarea totală. Noi le explorăm în ritmul nostru, mai alert desigur și două ore mai tarziu suntem înapoi în camera. Total relaxați, vă promit :D 

A doua zi, după un mic dejun copios suntem pregătiți să lăsăm Păltinișul în urmă, pentru a ne îndrepta spre Sibiu. Planul zilei este să participăm dimineață la slujba de la catedrală, apoi să ne întâlnim cu 2 prieteni din Brașov și după ce dăm și o raită prin târgul de Crăciun deschis tocmai weekendul ăsta, să ne îndreptăm spre casă. Zis și făcut, ziua se dovedește a fi superbă iar noi coborâm de pe munte cu un regret că nu am văzut ce se putea vedea. Mai ales că acum ce să vezi, e senin. Rămânem deci cu o restanță și ne promitem că vom reveni în zona. 

Sibiul nu ne dezamăgește nici el pentru că străduțele pavate și înguste ne cuceresc definitiv. În final însă vine momentul să ne îndreptăm spre casă, convinși că trebuie să revenim. Cred că așa știm că a fost un weekend reușit.