Review - Salomon 4d Quest Origins 2 GORE-TEX

Am ştiut că vreau să fac un review bocancilor de la Salomon în momentul în care am decis să îmi cumpăr o a doua pereche de la ei. După atâţia ani de mers pe munte, dacă mă întreabă cineva: "ce bocanci să îmi cumpăr?" sau: "ce cort îmi recomanzi?" răspunsul meu inevitabil e: nu mă pricep. Adevărul e că şi la echipamentul de munte răspunsul e acelaşi ca la multe altele: depinde! Depinde de ce vrei să faci, depinde de preferinţele tale, depinde de multe lucruri.

Dacă m-ar întreba în schimb cineva "ce îţi place la bocancii tăi?" mi-ar fi foarte uşor să îi răspund. Aşa că azi o să vă povestesc despre ce ştiu, despre bocancii mei.


Istoric

Bocancii pe care îi am acum sunt a 4-a pereche de când mă ştiu. Da, 4 în total toată viaţa mea, dintre care o pereche a avut viaţă foarte scurtă.

Am început să merg pe munte în liceu, însă atunci mergeam cel mult de două ori pe an. Şi cum nu stăteam deloc bine la capitolul bani nu mă înduram să blochez o sumă într-o pereche de papuci care stau mai mult în dulap decât sunt purtaţi. Am luat în final decizia de a face PASUL într-o tură în Crai, când am mers din nou în adidaşii mei de antrenament (din-aia cu talpă super moale). Eram obişnuită demult ca lumea să se uite cu un ochi critic la mine când mă vedeau neechipată corespunzător şi să îi ignor. Îmi dădeam seama că lumea nu îşi punea niciodată problema că s-ar putea să nu îmi permit o pereche. Problema a fost când am dat nas în nas cu un domn fix când mă chinuiam mai tare pe o zonă cu grohotiş. Domnul în cauză s-a uitat la mine şi la cei care mă însoţeau şi a strâmbat dezaprobator din nas. Ba a ţinut neapărat să ne apostrofeze spunându-ne că pe acolo e nevoie de bocanci. Ştiam că are dreptate că doar vedeam şi eu cât mă chinâui. Am decis atunci că aşa nu se mai poate şi trebuie să fac ceva. Şi am facut: m-am dus în Sport Virus(nu cred că era Decathlon pe atunci) şi mi-am luat o pereche de Mckinley.

Au fost prima mea pereche de bocanci şi i-am purtat mulţi ani. Nu mai ştiu de ce am decis să îi schimb, dar sigur erau vechi. Şi când am luat decizia deja mergeam frecvent pe munte şi ştiam că merită să fac o investiţie serioasă. Din păcate însă nu ştiam ce caut la o pereche de bocanci şi am ales un model de la Scarpa. Nu ştiu de ce aveam eu o părere bună despre firma asta. Şi nu zic că nu e bună, dar pot să vă zic că eu nu m-am împăcat deloc bine cu ei. I-am purtat în vreo două ture doar şi în ambele am crezut că mor. Erau rigizi şi după fiecare tură aveam nişte dureri de tălpi de nu mai ştiam ce să fac. Plus că nu îi puteam strânge bine pe glezne şi îmi juca piciorul în ei.

Am luat uşor decizia de a-i vinde chiar dacă erau aproape noi şi îi dădeam mult mai ieftin decât îi cumpărasem. Şi am ajuns apoi la modelul Salomon 4d Quest. Asta pentru că i-am probat în magazinul din Braşov şi i-am simţit comozi de la început.

Bocancii ăştia m-au însoţit în cele mai frumoase aventuri din viaţa mea. Cu ei am fost în Tatra, Nepal, Patagonia, Dolomiţi şi în toate turele din ţară timp de 3 ani. I-am purtat pe vreme bună şi pe ploaie, ba chiar i-am purtat şi iarna pentru că nu am bocanci specifici. I-am purtat atât de mult că începusem să uit că bocancii se mai şi strică şi că trebuie schimbaţi din când în când. Dar mi-am amintit când am văzut că au început să se rupă şi am înţeles atunci că au obosit. Şi am decis să îmi cumpăr alţii în final de teamă că o să rămân fără talpă în vreo tură.

Am început atunci să caut alt model. Vroiam să încerc şi altceva şi m-am uitat mult după un model La Sportiva (ştiam deja că îmi place mult calapodul lor). Însă cum nu am găsit modelul pe care l-aş fi vrut (pare că nu se mai fabrică) şi nu mi-a făcut cu ochiul nici un altul, am cam renunţat. Aşa se face că într-o zi am răsfoit puţin site-ul Salomon şi i-am găsit pe ăştia: Salomon 4d Quest Origins 2 GORE-TEX. Ştiam deja ce mărime îmi trebuie, ştiam şi că au calapodul potrivit aşa că nu am mai ezitat.


Specificaţii tehnice

Înainte să intrăm în detalii, hai să vedem ce zice producătorul despre ei. Descrierea de pe site arată aşa:

Ghetele de drumetie Salomon Origins 2 Gore-Tex W pentru femei, sunt un model nou, imbunatatit, cu mai multA piele premium atat in interior cat si in exterior, garantand stabilitate, potrivire perfecta si control de nivel inalt cu un design clasic si de durata. Ghetele au talpa exterioara Contagrip pentru aderenta sporita, talpa intermediara EVA pentru stabilitate si membrana Gore-Tex pentru impermeabilitate si respirabilitate. Calcaiele sunt protejate prin protectii cauciucate si spuma iar degetele de la picioare beneficiaza si ele de protectie cauciucata. Incaltamintea dispune de sasiu 4D Advanced Chassis pentru confort si stabilitate in cele mai grele conditii dar si de branturi anatomice Ortholite EVA.

Caracteristici:
- membrana Gore-Tex - membrana ce asigura impermeabilitatea si respirabilitatea bocancului
- talpa exterioara Contagrip - asigura o aderenta imbunatatita
- talpa intermediara EVA - confortabila si moale, pentru stabilitate
- sasiu 4D Advanced Chassis - sasiu incorporat in talpa ce ajuta la stabilitate pe suprafete grele
- brant EVA Ortholite - brant special, anatomic si antimicrobian, realizat dintr-o spuma speciala si un strat EVA
- tehnologie SensiFit - insertii din material rigid ce inconjoara piciorul pentru fixarea perfecta pe picior
- constructie rezistenta la apa
- inaltime mare
- captuseala textila
- protectie anti noroi
- protectie cauciucata pentru degete
- protectie cauciucata pentru calcaie
- spuma pentru calcaie
- material din piele
- gaica autoblocanta
- gaica pentru incaltat
- greutate 550g (marimea 36 2/3)

Pe scurt au multă tehnologie. Acum hai să vedem ce înseamnă câteva din ele.

- membrană Gore-Tex

Membrana asta nu ştiu dacă are nevoie de multe introduceri. Pe scurt, este o membrană care pe de o parte este rezistenţă la apă, vânt, iar pe de altă parte îţi lasă pielea să respire şi mai ales să se evapore transpiraţia. Tare, nu? Se foloseşte atât la încălţăminte, cât şi la îmbrăcăminte. Mai multe detalii puteţi vedea aici. (https://www.gore-tex.com/technology/what-is-gore-tex)

- talpă exterioară Contagrip

Contagrip este alternativa Salomon pentru Vibram. Tehnologia asta are 2 scopuri mari: aderenţă şi durabilitate. Ce înseamnă mai exact? Înseamnă că geometria tălpii fiecărui tip de papuc este adaptată pentru sportul pentru care a fost creat. Talpa unui papuc de alergare va avea alte puncte de aderenţă faţă de un bocanc de drumeţie de exemplu. Plus că bocancul va fi mai rigid decât papucul de alergare. Asta se obţine prin intermediul materialelor folosite.

Ce e foarte fain la Salomon este faptul că au o echipă de atleţi de talie mondială şi din când în când îi adună la un loc şi le dau modele noi să le încerce. Atleţii vin cu feedback şi de acolo merg înspre produsul final.

-brant Ortholite

Ortholite-ul este o tehnologie care se găseşte în tălpicul din interiorul papucului. Este format din mai multe straturi care au rol de confort, adaptare la forma piciorului(foam), respirabilitate şi antibacterian.


Ce îmi place la ei:

  • au calapodul lat: Calapodul lat este cel care mă avantajează şi e unul din criteriile de bază când aleg orice papuc.
  • sunt comozi: Tălpicii aia de care vă povesteam mai devreme nu sunt doar o poveste. Vă ziceam la început de experienţa mea cu bocancii Scarpa şi despre cât de tare mă dureau tălpile când îi purtam. Ei bine, e o diferenţă de la cer la pământ între cele două perechi. Dacă aveţi genul ăsta de probleme cu orice fel de bocanci, sfatul meu este să vă cumpăraţi şi doar tălpicii de la ei. Eu cred că o să facă o diferenţă mare.
  • îi pot strânge pe glezne: Cum am gleznele subţiri am avut problema asta cu cei de la Scarpa. Când îi strângeam la maxim tot îmi erau largi şi îmi juca piciorul în ei.
  • au în dreptul gleznei o gaică autoblocantă: Gaica asta face ca atunci când treci şiretul prin ea să îl blocheze fix cum e. Deci partea de jos a papucului va fi strânsă la fel oricât aţi merge şi v-aţi mişca şi nu depinde deloc de nodul pe care îl faci.
  • sunt aderenţi: Pe lângă aderenţa pe pământ, sau piatră uscată, bonusul pentru mine este faptul că mă simt super confortabil cu ei şi pe piatră udă. E drept că cei vechi nu prea mai prindeau, însă cei noi sunt impecabili la capitolul ăsta.
  • sunt stabili: Cel mai fain iese în evidenţă calitatea asta a lor în zonele în care mergi mult pe bolovani. De exemplu am fost de curând în Retezat şi aşa de uşor îmi era să sar de pe o piatră pe alta în ei.
  • culoarea: Am lăsat aspectul asta la final dar adevărul e că e printre primele criterii pe care le iau în calcul. Sunt sigură că fetele mă înţeleg perfect.

Ce nu îmi place la ei:

  • sunt puţin bădărani: Mi-ar fi plăcut să fie puţin mai mici şi mai finuţi. Însă deh, toată tehnologia aia trebe pusă undeva şi asta le creşte dimensiunile.

Concluzie

Bocancii îndeplinesc toate dorinţele aventurierului din mine, care are pretenţii foarte mari de la o pereche de papuci. Asta pentru că mi se pare că e una din piesele esenţiale de echipament, care poate face diferenţa între o tură de vis sau una groaznică.

Sunt curioasă pe unde voi ajunge alături de noua pereche. Abia aştept să descoperim lumea împreună.