Tibles

  Cu toate ca am facut de curand o tura in Rodnei despre care nu am povestit inca, o sa revin asupra ei zilele urmatoare si o sa povestesc acum despre tura de ieri, in Tibles.

De ceva timp au inceput colegii de munca sa imi spuna sa ii chem si pe ei daca mai merg in ture. Unii vor cu bicicleta, altii pe jos. Asa ca m-am gandit sa organizez o tura pentru ei, mai usoara, de o zi ( ca sa nu fie nevoie de prea mult echipament ).

Auzisem de curand despre Tibles cum ca ar fi niste munti mici si draguti, asa ca m-am gandit ca sunt ideali. Dupa ce am cerut informatii mai multe despre ei de la Alina ( pe care o stiam din tura in Rodnei si de la care aflasem de ei ), am aflat ca se poate face o tura de 8-9 ore. Zis si facut :D Marti le-am sugerat ca am putea merge, si mai multi au inceput sa ceara detalii. Cum nu stiam ca o sa reactioneze asa, nu eram informata. Insa pana miercuri aveam toate detaliile. Bineinteles ca unii nu stiau daca pot , altii nu puteau din diferite motive. In final eram 3 ( cu mine 4) de la munca si Oana , colega mea de apartament. S-a razgandit un coleg in ultima clipa, asa ca am ramas 4 ( Sorin fiind singurul baiat ).

Drumul urma sa dureze 3 ore, asa ca am stabilit plecarea la ora 6. La 6:20 deja ieseam din Cluj.  Sansele de precipitatii erau destul de mici pe munte conform meteoblue, insa ceata de dimineata m-a speriat putin. Pana la urma nu numai ca nu ne-a plouat, dar ne-a si ars soarele. Am facut bine ca nu am dat inapoi:)

La ora 9 jumate plecam pe traseu, impreuna cu Lapus, un caine de la canon pe care l-am numit asa pentru ca eram in Tara Lapusului. Traseul incepea cu drum pietruit, pana la o mina veche. De acolo incepeau serpentine pe un drum pietruit, care te urcau pe un deal. Drumul nu era foarte confortabil pentru talpile noastre, dar voia buna compensa. Dupa serpentine am iesit undeva sus, unde s-a aratat prima panorama. Asta a fost o ocazie buna sa luam o pauza.

Oana nu mai fusese intr-o tura serioasa pe munte si  initial se poza cu orice. I-am spus sa aiba rabdare sa ajungem sus ... La intoarcere nu i se mai pareau asa de frumoase peisajele de jos.

Dupa pauza am continuat pe un drum care urca prin padure ( din nou destule pietre ) pana la refugiu. De acolo se desparteau doua trasee : bulina albastra care te ducea pe varful Arcer si banda albastra care te ducea pana in saua dintre Arcer si Tibles. Din pacate nu era nici un marcaj care sa ne spuna cat dureaza fiecare traseu ( desi cred ca fusese inainte pentru ca stalpul ramasese ), asa ca am ales sa mergem pe banda albastra ca sa fim siguri ca ajungem pe Tibles.

A urmat partea cea mai grea si mai frumoasa a traseului : urcare pe munte pe langa rau, spre sa. Desi destul de lunga, am urcat-o cu pauze putine. Traseul s-a dovedit a nu fi chiar asa de usor cum ma asteptam, si eram putin ingrijorata pentru colegii mei, dar s-au descurcat foarte bine.

 Sus, privelistea era incredibila. Intr-o parte se vedea drumul spre Targul Lapus, pe care venisem, si toata valea, iar in cealalta muntii Rodnei. Am ramas in sa cam o ora, dupa care am urcat pe Tibles si pe Bran, si ne-am intors pe Arcer. Coborarea am facut-o pe bulina albastra.

Si la coborare a fost destul de dificil pentru ca era foarte abrupt. A fost bine ca a avut toata lumea bocanci.

Bineinteles ca ne-am intalnit si cu o turma de oi asa ca din nou am fost latrati. Dar am scapat teafara si nevatamata si de data asta.

Am ajuns inapoi la masina in jur de ora 19:00. Toti eram foarte obositi pentru ca dormisem putin cu o noapte inainte. Ne-am asezat langa masina si am mancat cozonacul lui Sorin ( pe tot ! ). A avut o idee tare buna. In final am plecat spre casa  ...

Tura mi-a placut foarte mult. Desi traseul a fost cam bolovanos, nu ma asteptam sa fie asa de spectaculoasa privelistea de sus. Sper ca le-a placut si colegilor mei macar jumatate din cat mi-a placut mie :)

Informatii utile

Traseu cu masina : Cluj - Targu Lapus - Grosii Tiblesului (asfalt pana aici) - Canton silvic ( 8 km de drum forestier pana aici, care se pot parcurge si cu masina mica )

    Traseu de la canton (dus) : canton- refugiu - saua dintre Vf. Arcer si Vf. Tibles

    Durata dus canton - sa : 3,5 ore

    Marcaj dus : banda albastra care porneste inca din Grosii Tiblesului ( de la un punct a aparut si bulina albastra care a tinut pana la refugiu )

    Traseu din sa ( dupa ce am mers in drepta pe Tibles si Bran, traseu ce a mai durat aprox o ora ) : Vf. Arcer - refugiu - mina - canton

    Indicator intors : bulina albastra care s-a intalnit cu banda albastra la refugiu ( la intors nu am mai dat de refugiu, ci am iesit mai jos de el )

     Durata totala traseu ( cu o pauza mai lunga de o ora sus ) : 9,5 h