Tiblesul in straie verzi

 Saptamana trecuta eram in cautare de o locatie aproape si la inaltime. Rodnei e deja planificat pentru mai tarziu si cum Rares nu mai fusese, am ales Tiblesul.

Dupa ce a anuntat tura si pe grupul C.A.R, am aflat ca si gasca din Bargau are aceeasi destinatie. Asa ca impreuna cu Alexandra si prietenul ei, care au reactionat la anuntul lui Rares, am pornit sambata in jurul orei 9 din Cluj, cu destinatia finala Ocolul Silvic din Grosii Tiblesului.  Cum Tiblesul nu e un munte mare si noi aveam de gand sa petrecem doua zile in compania lui, graba nu era necesara.

Doua ore mai tarziu ne intalnim cu baietii din Bargau: Cristi, Adi, Corneliu si Stefan. Ne echipam si pornim entuziasmati catre creasta, unde urma sa ne petrecem noaptea. Ziua se anunta caniculara iar pe varf nu exista surse de apa, asa ca impreuna cu Rares am decis sa fim precauti si sa luam cu noi 6l de apa, ceea ce ne-a ingreunat bagajele destul de mult.

Traseul l-am estimat la aproximativ 4 ore. Am decis ca de la refugiu sa nu urcam catre Vf. Arcer, ci sa continuam tot inainte, pe traseul care iese in saua dintre Vf. Tibles si Arcer. Incepem urcarea pe o caldura crunta. Imediat ce facem stanga si drumul incepe sa urce in serpentine, gasim fragi pe margine. Atat ne-a trebuit ! Inaintam in continuare, insa cu pauzele de rigoare. Nu dupa mult timp devenim pretentiosi, si ii cautam doar pe cei mai mari si copti :)

greu la deal ...

Dupa ce terminam de parcurs serpentinele, ni se arata si prima priveliste frumoasa a zilei. Suntem aproape de refugiu, unde urmeaza sa luam o pauza mai lunga. Drumul este presarat cu o lectie de istorie. Stefan este profesor de istorie si cand noi ne plangem ca stam destul de rau la capitolul asta, ne trece in revista evenimentele esentiale. Chiar e interesant si unele lucruri mi le amintesc vag din scoala, insa spre rusinea mea, prea putin.

Ajunsi la refugiu, mancam pe saturate ( slanina face treaba buna, desigur). Din vorba in vorba, reusesc sa imi sap groapa singura si mandrindu-ma ca am origini moldovenesti, ii intreb be baieti daca stiu ce inseamna "barabule". De atat au avut nevoie ... a urmat o avalansa de cuvinte ardelenesti pe care toti ceilalti le cunoasteau ... cu exceptia mea. Asa ca intrebarile vin doar in directia mea. Asa aflu ca o caldare a ardelenilor nu are aceleasi dimensiuni cu una a moldovenilor, sau ca ardelenii se

madaresc

, sau ca malaiul si porumbul de pe camp sunt acelasi lucru. Ne distram destul de bine. Ma bucur ca am gasit si eu doua cuvinte pe care nu le stiau.

priveliste din creasta

In final ne continaum drumul catre creasta, unde ajungem destul de devreme. Dupa o noua pauza, plecam catre Arcer fara bagaje. Urma sa campam langa Vf. Tibles.

in salvarea ... credintei 

siluete

Pe Tibles, sunem surprinsi sa gasim amenajate banci si un clopot mare, impreuna cu un citat despre Dumnezeu. Baietii testeaza clopotul atat functional, cat si ca performanta ( mai exact, ca anduranta ). Urmeaza sa punem corturile si sa mancam. Insa eu cu Rares suntem franti si adormim fara sa mancam ...

A doua zi Rares se trezeste sa pozeze rasaritul.

Mai tarziu, dupa ce prinde viata toata lumea incepem sa ne strangem lucurile. Ne pregatim de plecare. Insa inainte cativa dintre noi urcam si pe Vf. Bran. Studiem transeele din cel de-al doilea razboi mondial si ne bucuram ca am gasit singura tufa de rhododendron din intreg masivul, dar si de celalte flori.

clopotei

Coborarea o facem pe Vf. Ousor. Desi lasam muntele in spate, ne bucuram de imaginea de ansamblu pe care o avem asupra lui.

Dupa ce intram in padure, cotim la dreapta, pe un drum de taf. Ajungem la masini in jurul orei 14:00, unde ne pregatim de drumul catre Cluj. Insa nu inainte de a schimba cateva impresii despre tura. Desi calduroasa, a fost tura condimentata cu lectii de istorie si geografie, 'schimb' de regionalisme si povesti despre maratoane ale unor oameni pasionati de alergarea montana.

Colţul tehnic

specificul muntilor

Tiblesul este un munte destul de inalt, in mare parte acoperit de padure, iar sus de pajiste alpina. Sub Vf. Arcer se gaseste si stanca.

varfuri parcurse

- Vf. Tibles - 1839m

- Vf. Arcer - 1840m

- Vf. Bran - 1840m

- Vf. Ousor - 1495m

traseu cu masina

Cluj - Grosii Tiblesului ( ocolul silvic ) : ~2,5h

Sfat: Nu face dreapta in localitatea Căşeiu catre Tg. Lapus, ci continua pana in Gâlgău si de-abia acolo coteste. Drumul este mult mai bun pe aici.

traseul dus

- ocolul silvic - refugiu - creasta

- durata: ~ 4.5 ore

- marcaj: banda albastra

- sursa apa: pana cand drumul incepe sa urce in serpentine, el urca alaturi de rau

traseu intors

- Vf. Tibles - Vf. Ousor - ocol

- durata: ~ 4h

- marcaj: triunghi rosu pana pe Vf. Ousor, de acolo poteca continua cu acelasi marcaj, insa pentru a ajunge inapoi in Grosii Tiblesului trebuie ca dupa intrarea in padure sa cotiti dreapta, pe primul drum de taf care apare

- sursa apa: deloc; doar dupa ce se termina drumul si ajungeti din nou in valea care urmeaza raul