primii paşi pe zăpadă

Ce poate fi mai fain decât o tură pe dealuri? O tură pe dealuri în timpul săptămânii. Azi, în zi de luni ne-am pornit brambura cu Rareş. Unde? Aproape de casă, în munţii Gilaului cu obiectivul Vf. Bătrâna.

Cu o trezire extrem de "matinală" la 9:30 şi o oprire pentru mic dejun, părăsim Clujul dornici de aer curat şi de mişcare. Afară plouă mocăneşte dar nu suntem îngrijoraţi. Nu avem obiective măreţe pentru azi. Dacă vremea o să ne lase să parcurgem întreg circuitul e perfect, altfel putem urca o perioadă şi să ne întoarcem pe acelaşi traseu.

Ca un făcut, când ajungem în satul Uzina, punctul de start al traseului nostru, ploaia începe să se înteţească. Încearcă ea să ne păcălească, dar ştim noi mai bine că din maşină pare mai periculoasă decât e în realitate. Aşteptăm câteva minute să se mai potolească puţin şi coborâm curajoşi. Exact cum ne imaginam: nu e chiar aşa de grav.

Înarmaţi cu track-ul gps, pornim pe un drum de maşini ce şerpuieşte uşor. Îl părăsim la scurt timp şi continuăm pe un covor de frunze.

Ploaia se opreşte înainte să ajungem în primul cătun şi ne oferă prilejul să admirăm dealurile dimprejur. Într-un moment al anului în care toamna şi iarna se întâlnesc, e interesant contrastul dintre pajiştile verzi de lângă case şi zăpada de sus. Prilej unic pentru Rareş să îşi testeze noul aparat foto. Încântat ca un copil mic, nu se mai opreşte din făcut poze. Bucuria lui atinge apogeul când ies primele raze de soare şi totul prinde culoare.

Pe măsură ce ne apropiem de vârf zăpada îşi face aparatia tot mai mult. Nu sunt nămeţi ca iarna, stratul este unul subţire, dar suficient încât să ne amintească că o aşteptăm tare. Poate din cauza asta începem să facem planuri de sărbători şi să ne planificăm cumpărăturile. Cine ce cadou primeşte? Depinde de cât de cuminţi au fost.

Coborârea o începem pe o pajişte, direct în jos. Intersectăm câteva drumuri şi în final intrăm în mijlocul unui cătun, unde câinii încep să ne avertizeze că suntem pe teritoriul lor. Deşi abia ora 15:00, în ultima parte a turei cerul pare să ne spună că seara e aproape.

E oficial. Aştept iarna. Azi mi-am luat rămas bun de la toamnă şi sunt pregătită de ninsori cu fulgi mari, de miros de cozonac, de ceaiuri calde şi Crăciun. A! Şi să nu uităm de alergările în zăpadă şi de schi. Să vină, să vină!

Rezumatul zilei:

  • distanţă: 13.8km
  • D+: 875m
  • timp: 4h17min