Despre Garmin Fenix5s din perspectiva mea

Primul meu ceas de la Garmin a fost 910XT. Îmi amintesc și acum cât de mult l-am studiat, l-am comparat cu alte modele și cât de greu mi-a fost să mă hotărăsc să îl cumpăr. Mi se părea scump, credeam că e pentru sportivi de performanță și mă întrebăm dacă o să îl folosesc la adevărata lui valoare. Dar îl vroiam și mi-l permiteam, așa că m-am hotărât să îl iau. 

Ceasul era mare și părea imens pe mâna mea dar nu conta. M-am bucurat ca un copil atunci când a venit și l-am folosit apoi la toate activitățile mele sportive. Și ce să vezi, aia însemna că cel mult o dată la două zile îl aveam pe mână. Iar în drumeții simțeam că mă bucur cel mai mult de el. Îmi plăcea să apreciez timpul rămas până pe vârf în funcție de diferența pozitivă de nivel rămasă și să știu în orice clipă altitudinea la care am ajuns.

Au apărut apoi modele mai noi și am trecut la 735XT. Nu avea altimetru, făcea mai puține că celălalt ce-i drept, dar compensa cu mărimea și cu faptul că era smartwatch. Cu toate astea nu m-am atașat prea tare de el și imediat ce a apărut fenixul varianta mică am știut că e momentul să îl dau.

Și așa a început era Fenix5S, despre care vroiam să vă povestesc de fapt azi. A se nota că atunci când l-am luat aveam deja cont de garmin connect și aplicația instalată pe telefon, lucruri ce trebuie făcute atunci când vrei să folosești un ceas de la ei și să îl sincronizezi. 

L-am legat deci la telefon în 2 timpi și 3 mișcări și am început să îl studiez în diferite circumstanțe. 


Începutul

Primul pas a fost să îmi aleg o interfață pentru uz zilnic pe placul meu iar apoi mi-am ales sporturile favorite. Deși ceasul îți pune la dispoziție o multitudine de sporturi, nu vrei ca atunci când pleci într-o alergare să fii nevoit să cauți printre toate. Așa că ai posibilitatea să îți setezi câteva sporturi din care să alegi. La mine sunt vreo 4-5 doar.

Cât ține bateria?

În modul gps cam 9-10 ore.

Cum îl folosesc eu?

Ceasul are o grămadă de funcții și îmi e clar că nu îl valorific la maxim. Să vă spun însă cum îl folosesc eu mai concret.

  • funcția de smartwatch

Mi se întâmplă ca lumea să vadă ceasul la mâna mea și să mă întrebe: e smartwatch? Și simt că întrebarea asta implică faptul că asta e funcționalitatea necesară pentru ca un ceas să fie super fain și că dacă face asta nu mai ai nevoie de nimic altceva. Răspunsul meu atunci este: da, dar faptul că e smartwatch e foarte puțin pe lângă ce poate să facă de fapt. 

Cu toate astea funcționalitatea este binevenită și o apreciez. Dacă sunt la muncă într-o ședință de exemplu și mă sună cineva, pot vedea dacă este important sau nu chiar dacă telefonul mi-a rămas pe birou. La fel și când sunt cu cineva și primesc un mesaj. Știți ce enervant e când ești cu cineva și stă pe telefon sau mai rău, poartă conversații întregi în timp ce tu aștepți să termine. Cu preview-urile mesajelor direct pe ceas pot scana dintr-o privire conținutul și decide dacă trebuie să răspund imediat sau nu. De cele mai multe ori nu e urgent. 

  • hiking

Bine bine, să trecem la treburi mai serioase. La hiking clar una dintre măsurătorile mele preferate este altitudinea la care mă aflu. Pe lângă asta mai am setat pe ecranele specifice activității informații ca durata totală, distanța, diferența pozitivă de nivel urcată. 

  • alergat

Și la alergat cele mai importante sunt distanță totală și timpul, precum și timpul ultimului kilometru. Mereu m-am folosit de informația asta pentru a-mi regla ritmul. Dacă știu că vreau să am o medie finală de 5:30 de exemplu, la fiecare kilometru știu dacă sunt în parametri sau nu. Sigur că asta se poate obține și cu ajutorul partenerului virtual de exemplu dar eu recunosc că nu prea îl folosesc.

  • înot

Înotul a devenit o activitate constantă în ultima perioadă iar ceasul este nelipsit. Mărturisesc însă că nu am reușit să scot de la el o funcționalitate pe care mi-o doresc. Cum în bazin nu poate folosi gps-ul iar eu nu mă mișc tocmai ca la carte, sutele de metri măsurate nu sunt foarte precise. Și atunci ce am făcut eu mereu cu ceasurile a fost să îmi număr turele folosindu-mă de intervale. Așa, la fiecare sută de metri trebuie doar să apăs un buton și gata, nu mai trebuie să țîn minte numărul exact. Cu ceasul ăsta însă nu am reușit nicicum să fac asta. Deși mi-am pus numărul total de intervale pe ecran, sigur nu este cel măsurat de mine manual. Dacă aveți alte idei legat cum aș putea să număr turele, sunt deschisă sugestiilor. 

În concluzie

La câțiva ani după ce mi-am cumpărat primul ceas e destul de clar că m-am obișnuit să port unul atunci când fac sport și apreciez toate datele statistice pe care le adun (defect profesional). Iar fenixul 5s este ste cel mai fain pe care l-am avut până acum. Abia aștept să îl pun la treabă în noul an.