Ce am învățat în trei ani de blogging

Să tot fie vreo 3 ani de când am decis să scriu constant pe blog. De atunci atât modul meu de a scrie cât și blogul au trecut prin câteva transformări. Și în același timp am învățat o grămadă de lucruri, iar asta e ceva ce sunt sigură că va spune orice blogger. 

Dar să nu mai amânăm momentul. Iată câteva lucruri pe care le-am învățat de când îmi aștern gândurile aici:

1. atunci când scrii pui o parte din sufletul tău pe tavă

Mi-a fost greu să înțeleg și să accept asta la început. Chiar dacă blogul este axat doar pe călătorii, deci pe o parte din viața mea, la început simțeam că dau prea mult din casă. Mi se părea că pun prea mult din mine și că asta mă face vulnerabilă. Dar am înțeles repede că vulnerabilitatea vine la pachet cu expunerea într-un spațiu public și mi-am asumat asta. 

Acum, după 3 ani mi se pare mult mai ușor să scriu și simt că aș putea chiar să întru în subiecte mai personale. De fapt poate ați observat că am mai făcut asta din când în când.

2. un blog necesită mult efort

Dacă te hotărășți să scrii pe un blog, dedică-te lui până la capăt.  Ce vreau să spun prin asta? Un blog public, care se vrea mai mult decât un jurnal online necesită muncă. Și nu doar în prima lună după ce l-ai făcut, ci constant. Multă lume subestimează efortul necesar pentru a scrie un articol, însă dovada că nu e ușor sunt zecile, sutele chiar de bloguri abandonate. 

Tot la capitolul ăsta, cred că lucrurile trebuie făcute bine de la început. Și când zic lucruri, vreau să zic să ai un domeniu al tău, să ai o platformă care îți oferă o temă modernă și ușor de schimbat. Și da, domeniul implică bani, poate și platforma dacă nu mergi pe ceva gratis. Dar pe termen lung le vei transmite cititorilor tăi un mesaj clar: că ți-ai luat un angajament față de ei pe care intenționezi să îl țîi. Plus că schimbările ulterioare sunt mult mai greu de făcut. Știu doar cât mi-a luat mie să migrez de la o platforma la alta, asta după ce am investit ceva timp să îmi customizez tema de pe blogger. Și chiar și așa, era departe de a fi responsive sau de a avea aspectul pe care mi-l doream. Dacă aș fi luat decizia să merg pe ceva care să mă mulțumească de la început aș fi salvat o grămadă de timp și energie.

3. socializarea cu ceilalți bloggeri este importantă

Bine, ăsta e un sfat pe care îl primești cam de peste tot. Doar că eu l-am învățat pe pielea mea. Ajută să cunoști alți bloggeri de pe nișa ta, să îi intervievezi, să interacționezi cu ei atât online cât și în viața reală. Și deși sunt conștientă de cât de important e, simt că e mult loc de îmbunătățit la capitolul asta în continuare. Poate și pentru că pe zona de travel nu simt că există o comunitate a bloggerilor (cum am văzut că este de exemplu pe zona de parenting, unde se susțîn foarte mult între ei). Sau poate doar nu am găsit-o eu încă.

4. canalele de social media înseamnă mai mult decât postat

Primul pas atunci când începi un blog este să îi creezi o pagină de facebook asociată, pe care să mai postezi din când în când. Începi simplu. După însă, urmează faza în care înțelegi mai mult despre cum funcționează fiecare canal. De exemplu, câteva lucruri pe care le-am aflat eu despre facebook:

- postările de pe o pagină nu ajung la toți oamenii care i-au dat like

- o postare va ajunge la mai mulți oameni dacă are mai multe comentarii și reacții (adică "love"/"happy" în loc de "like")

- o postare editată va fi penalizată de către facebook și reach-ul îi va scădea

- la statisticile paginii tale există o secțiune de unde poți afla orele de vârf la care audiența ta se află online; s-ar putea să constați de exemplu că joia după ce iese lumea de la lucru, în jur de 20 ai reach-ul cel mai mare, deci că atunci este un moment ideal să postezi

De mai bine de un an avem și cont de instagram pe care îl menținem cu succes. Zic menținem pentru că deși eu postez fotografiile și descrierile, majoritatea sunt făcute de către Rareș. Ce am aflat despre instagram:

- contul tău ar trebui să aibă o temă, căreia să îi rămâi fidel; dacă pui de exemplu poze cu pisici doar, atunci chiar dacă ești tentat într-o zi să pui și o poză cu o mașină să zicem, nu o face

- tot legat de consistență, pozele ar trebui să fie editate într-un mod consistent

- hashtagurile sunt foarte importante: Am observat că multă lume are tendința să pună extrem de multe hastaguri pentru a ajunge la cât mai mulți. Mie nu îmi place să fac asta pentru că o simt ca pe o disperare cumva, însă ce am citit că ajută ca alternativă este să nu folosești hashtagurile cele mai comune. De exemplu în loc de "outdoor" ai putea pune "optoutside", sau altceva legat de subiectul asta și mai puțin popular. 

Cam astea sunt trucurile pe care le-am citit eu până acum dar sunt convinsă că mai sunt o grămadă pe care nici nu le bănuiesc. Dacă știți vreunul pe care nu l-am zis, m-aș bucura să mi-l scrieți. 

5. vor veni momente în care te vei descuraja

Sunt momente în care am impresia că nu sunt destul de bună. Mi se pare că nu sunt cea mai talentată la scris și nici nu compensez prin volum (lucru absolut recomandat - să postezi puțin și des). În schimb mă încăpățînez să scriu doar atunci când am ceva de spus și insist că talentul lipsește el dar se compensează cu sinceritate. Uneori simt că bat pasul pe loc, că nu mă citesc decât mama (mulțumesc mama pentru susținere) și poate vreo rudă mai îndepărtată. Și parcă fix atunci mai descopăr câte un blog care a apărut de câteva luni și are o grămadă de like-uri pe facebook și multe comentarii la articole. 

Cu toate astea scrisul pe blog este terapie pentru mine și cred că ăsta e un motiv suficient să nu mă opresc. Iar perioadele de "tristețe" alternează cu perioade în care îmi doresc să fac multe lucruri pentru a îmbunătăți atât scrisul cât și blogul per total. Eh, suișuri și coborâșuri. Oricum, tind să cred că nu mă las prea curând de scrisul pe blog. 

Sunt curioasă, cei dintre voi care aveți bloguri, ce lecții importante ați primit până acum?