Elveția & Austria: organizare

Vacanța noastră în Elveția și Austria a fost fără doar și poate cea mai frumoasă vacanță a noastră de când avem copii. După ce am povestit în articolele anterioare despre cum a fost, aici vreau să las aspectele organizatorice. Sper să vă fie de folos.

Carduri

Noi am ales să ne facem cardul Jungfrau Travel Pass, pe care am plătit 190 CHF/persoană pentru 3 zile. Doar pentru adulți, pentru copii nu (2 ani și 4 ani).

În Austria în schimb, am avut acest Stubai Super Card primit din camping care îți permitea să faci o urcare și o coborâre în fiecare zi. Și în principiu cam de atât aveam nevoie. Singura excepția a fost când ne-am dat pe toboganul de vară și Victor a vrut să se dea de 2 ori.

Trasee

Elvetia - Ziua 1

Lauterbrunnen -(telecabina)- Mannlichen -(telecabina-) Grindelwald -(autobuz)- Grindelwald First -(drumetie aprox 2 ore jumate dus-intors)- Lacul Bachalpsee - Grindelwald - (2 trenuri)- Lauterbrunnen

Ziua în care am încercat toate mijloacele de transport posibile. Ne-a scurtat timpul faptul că aveam acel Travel Pass și nu a mai fost nevoie să stăm la cozi pentru fiecare bilet. A fost o zi lungă și frumoasă. Prânzul l-am luat sus, la Grindelwald First, unde se află și această platformă celebră, care merge pe lângă stâncă pentru ca apoi să fie suspendată în aer. Bineînțeles că priveliștea îți taie răsuflarea.

Elvetia - Ziua 2

Lauterbrunnen -(telecabina & tren)- Mürren -(funicular)- Allmendhubel —(funicular - se poate si drumetie)- Mürren -(telecabina & tren)- Lauterbrunnen

Locul de joacă de la înălțime a fost extrem de impresionant pentru mine. Cu un ghețar pe fundal și enorm de multe posibilități de joacă, n-aș mai fi plecat de acolo. De neratat dacă ajungeți în zonă cu copii mici. Iar dacă merg pe jos singuri cel puțin o oră, merită să faceti coborârea de la Allmendhubel in Mürren pe jos.

Elvetia - Ziua 3

Lauterbrunnen -(plimbare pe jos)- Trummelbach

Asta a fost ziua în care nu ne-am aventurat departe de camping. Mai ales că s-a dovedit că era atât de aproape locul ăsta în care nu este una, ci sunt vreo 10 cascade în total, care adună apă de pe 3 ghețari din apropiere. M-a suprins puterea apei, nu mai văzusem un debit atât de mare. De reținut însă că trebuie să ai minim 4 ani să poți intra. Și după ce am intrat mi s-a părut că și dacă ești atent ca părinte să nu aluneci cu el în brațe, tot l-ar putea speria zgomotul puternic.


În Austria am stat doar pe Valea Stubai, de unde am tot plecat cu mașina până la baza telecabinei, pentru ca de acolo să ne urcăm undeva sus. Am văzut că circulau și autobuze, ma aștept să te poți descurca ușor și fără mașină. Deși știam de traseul cu discul de pe Schlick 2000, pentru celelalte trasee m-am inspirat articolul ăsta.

Austria - Ziua 1

Camping Stubai - Stubaier gletscher

În prima zi în care am ajuns pe Valea Stubai, am ales un obiectiv mai puțin prietenos cu cei mici. După am aflat că la o stație intermediară a telecabinei există și un loc de joacă. Nu foarte mare, dar suficient cât să îi țină ocupați. A fost ziua in care am văzut o mare de munți și locul in care m-am simțit copleșită de grandoarea muntelui. Așa de tare mă mâncau tălpile să o iau la pas….

Austria - Ziua 2

Camping Stubai - Schlick 2000

Traseul cu discul era cel pentru care merseseram noi de fapt. E important de știut faptul că discurile trebuie luate contra cost de la casa de bilete aflată la baza telecabinei. Noi pentru că aveam acel Super Card și nu am stat să luăm bilete, ne-am trezit sus fără disc. Am povestit despre asta în articolul dedicat Austriei.

Și în zona asta există o stație intermediară. Dacă vrei să mergi să admiri peisajele de sus, unde gasesti atât o platformă pentru a admira priveliștea cât și un loc de joacă pentru copii, merită urcat până la capăt. Plus că de aici pornește traseul educativ pentru copii, care te duce până la stația intermediară (nouă ne-a luat ore bune să îl facem, cu tot cu pauza de prânz).

Dacă însă te grăbești și vrei să faci doar acest traseu atunci alternativa este să urci până la stația intermediară, apoi încă o oră pe jos pe lângă traseul cu discul(ei zic 45 de minute) și să faci doar acest traseu. Tot de la stația intermediară pleacă și traseul căsuțelor în copaci, pe care îl parcurgi dus-întors.

Austria - Ziua 3

Camping Stubai - Serles Park & Serles Summer Toboggan

Locul ăsta de joacă, Serles Park, m-a impresionat foarte tare. Din nou, dacă mergeți cu copii, chiar și mai mari, e de neratat. Toboganul i-a plăcut și el mult lui Victor, deci poate fi o atracție pentru copii.


Cazari

  1. Viena: https://umwelthotel.at/

    Hotelul ăsta l-am ales mai mult în funcție de preț. Nu sunt condiții extraordinare, dar e curat iar micul dejun m-a convins. A fost foarte bun. Plus că stația de autobuz era vis-a-vis de intrarea în hotel, deci ca să mergem în centru ne urcam în autobuz până la metrou, iar de acolo puteam ajunge oriunde.

    Mașina am lăsat-o în parcarea privată a hotelului care însă nu are suficiente locuri. Dacă nu mai găseai erai nevoit să parchezi pe stradă contra cost în zilele lucrătoare.

    COST: 140€/noapte

  2. Elvetia: https://www.campingjungfrau.swiss/en

    Am ales Camping Jungfrau pentru că de pe hartă părea că e în inima Elveției. Și așa a fost. Lauterbrunnen e o localitate celebră, cu peisaje de vis. Costurile sunt mari, prea mari pentru ce oferă dacă mă întrebați pe mine. Noi am ales hostel (am fi vrut o căsuța, dar nu mai erau disponibile când am rezervat noi, la final de iunie), ceea ce însemna că aveam o cameră cu 2 paturi supraetajate lipite (deci 2 dormeam sus și 2 jos), dar cu baia și bucătăria la comun. În bucătărie merită menționat faptul că trebuia să plătești 2 franci pentru a putea folosi aragazul timp de 20 de minute și nu aveai voie să folosești primusul tău sau o plită electrică înăuntru. În prima seară, când am ajuns după un drum luuuung, a fost epic. Eram lihniți, totul era închis (pe la 19 se cam închid supermarketurile, recepția și mai devreme parcă) și nu aveam monezi, evident. Ne-a salvat primusul.

    COST: 147 CHF/ noapte

  3. Austria, la intoarcere, cand am avut o noapte gaura: https://www.booking.com/hotel/at/wohlfuhlpension-der-steinbock.en-gb.html

    După ce am rezervat un apartament în campingul Stubai, m-a sunat proprietarul să mă anunțe că a avut loc o greșeală și că doar din 21 au disponibil apartamentul, în loc de 20. Adică de duminică, în loc de sâmbătă, ceea ce ne-a pus în situația să mai căutăm o cazare pe undeva pe drum. Și total întâmplător am dat de pensiunea asta pe booking (tot prețul mă interesa). La locul faptei am descoperit însă că arată extrem de bine și că de fapt proprietarii erau aceeași care dețineau și hotelul de lângă. De altfel la hotel am și luat micul dejun, care era delicios. Mi-a plăcut enorm și sătucul, părea a fi o stațiune de schi, trebuie să mai cercetez zona pentru că e de revenit.

    COST: 124.33€

  4. Austria, pe valea Stubai pe care am petrecut 3 zile: https://www.campingstubai.at/en/

    În Austria am ales cazarea în funcție de traseul Schlick 2000, pe care ni-l recomandasera niște prieteni ca fiind cel mai fain din ce au făcut ei pentru copii. Cazarea a fost foarte faină, am avut un apartament doar al nostru, cu ieșire in grădină, cu bucătărie unde să putem găti și supermarket la 1 minut distanță. Nici centrul nu era deloc departe.

    COST: € 116.60/noapte + plus one-time final cleaning € 50.00.