Raluca Ciornea, fata cu aparatul

Când am întâlnit-o pe Raluca prima oară am ştiut pe loc că este o persoană extrem de pasionată de ce face. Şi am ştiut că vreau să o cunoaşteţi şi voi. Fotografia este o parte importantă din viaţa ei, indiferent de subiect. Pe blogul ei veţi găsi multe imagini din zona de fashion sau beauty, dar aparatul foto nu poate lipsi nici când călătoreşte. 

Povestim azi cu ea despre cum a început totul, despre cum a transformat-o fotografia în timp. Şi bineînţeles că nu puteam să nu o întrebăm care este următoarea destinaţie în care îşi doreşte să ajungă.

Salut Raluca. Când te-am cunoscut, am ştiut pe loc că iubeşti fotografia şi că pui suflet în tot ceea ce faci. Poveşte-ne despre prima ta întâlnire cu fotografia. Când ai pus prima oară mâna pe un aparat foto? Ce ai simţit? 

Cred că aveam vreo 10 ani şi trebuia să merg pentru prima dată la mare. Mama îmi cumpărase un set cu un aparat foto + Walkman, de parcă ştia că cele două vor merge mâna în mâna mulţi ani mai târziu. Ţin minte şi acum că le-am umplut de stickere cu Mickey Mouse şi am plecat ţanţoşă în tabără. Acolo am făcut primele fotografii, după care am fost mereu “fata cu aparatul” oriunde mergeam. Trebuie să recunosc faptul că deşi am avut o conexiune specială cu fotografia, doar mulţi ani mai târziu mi-am dat seama de faptul că acesta va fi modul meu de exprimare. Da, este vorba despre acel “aha moment”! ☺  


Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ai trăit datorită fotografiei? 

Pasiunea pentru fotografie mi-a adus mereu cele mai frumoase momente tocmai pentru că înglobează dorinţa de a explora. Pe vremea când nu reprezenta singură mea ocupaţie, fotografia era un refugiu în care găseam energia de care aveam nevoie, indiferent de subiectul pe care îl fotografiam.  


Care este fotografia care te reprezintă ca artist?

Ştiu că în timp se va schimba pentru că evoluăm constant în tot acest proces de cunoaştere, dar primul gând s-a dus la o imagine din seria “Urban Ballerina”. Este o fotografie care m-a făcut să mă întorc constant la jocurile cu unghiuri şi lumină şi îmbină atât pasiunea mea pentru artă cât şi noţiunea de a “opri timpul în loc”, prin faptul că reprezintă un gest suspendat pentru totdeauna în acel moment. 

Care este fotografia ta preferată dintr-o călătorie şi de ce?

A Sea of Thoughts. Este o fotografie pe care am realizat-o acum 5 ani şi la care mă întorc mereu. Are o semnificaţie aparte deoarece reprezintă o perioadă a vieţii mele în care eram măcinată de gânduri contradictorii iar acel pescar reprezentă fix opusul a ceea ce simţeam. Un om cu o mare de gânduri lângă o cascadă învolburată, dar cu o directe clară şi un scop bine definit. Cred că este o fotografie care îşi va schimba constant înţelesul pe parcurs şi asta o face să fie şi mai specială pentru mine. 

 

Îmi imaginez că e greu pentru un fotograf să minimizeze bagajul de echipament foto atunci când pleacă la drum, de teamă că va apărea o imagine perfectă pe care nu o va putea valorifica la maxim. Ce echipament foto iei cu tine atunci când călătoreşti? Ai un kit de călătorie?


Pentru călătorii am făcut o adevărată pasiune pentru fotografiile realizate cu teleobiectivul, aşa că trebuie să îmi asum faptul că nu voi avea un bagaj foarte uşor. ^_^  Îmi place mult să mă apropii de ceea ce vreau să fotografiez iar acest tip de obiectiv are puterea de a transforma perspectiva într-un mod cu totul aparte. Deşi îmi iau şi alte obiective cu mine, ajung să realizez cele mai multe imagini cu Canon 70-300mm/cu stabilizator de imagine (+ 6D).


Care este următorul proiect la care lucrezi?

Voi începe curând un proiect care se va desfăşura pe parcursul a mai bine de 6 luni, urmând ca doar după această perioadă să putem prezenta întreaga serie. Va fi o combinaţie între pasiunea  pentru design interior şi fotografia conceptuală, cu un subiect aparte.

Sunt locuri în lume unde îşi doresc să ajungă mulţi fotografi. Tu ce destinaţie îţi doreşti să explorezi şi să fotografiezi în acelaşi timp?

Mi-ar plăcea mult să ajung în Mexic. Am o prietenă de suflet care este acum acolo şi acesta a fost primul răspuns care mi-a venit în minte. O cultură diferită de a noastră şi o legătură umană personală, pe asta mă bazez când îmi aleg destinaţiile de călătorie.