Interviu Anda si Ionut - travelship.ro

Anda și Ionuț iubesc călătoriile și încearcă să valorifice la maxim fiecare zi liberă pe care o au. Pentru că da, au și ei joburi full-time. Cu toate astea, reușesc să ajungă anual în locații inedite și să trăiască experiențe noi. În plus găsesc timp și să împărtășească învățămintele pe blogul lor. Azi despre locuri și oameni, momente și peripeții, cu doi călători neobosiți.

Salut Anda și Ionuț! Călătoritul este o mare parte din viața voastră și asta se vede imediat ce arunci o privire pe blogul vostru. Pentru început, spuneți-ne pe ce criterii vă alegeți destinațiile.

Bună Alexandra! Mulțumim pentru șansa de a împărtăși cât mai mult din experiențele noastre din călătorii cu cititorii blogului tău 😊. Avem un mare obiectiv în minte până la finalul vieții: acela de a vizita toate țările lumii și de a ajunge să cunoaștem cele mai îndepărtate culturi. Deocamdată, fiindcă amândoi avem joburi cu program normal, cel mai important criteriu atunci când alegem călătoriile îl reprezintă timpul. Alegem destinații cât mai complexe, civilizații și oameni aparte. Așa am reușim să cunoaștem familiile din jungla Amazoniană, templele de la Angkor Wat, Machu Picchu, viața simplă a oamenilor din China rurală sau a hindușilor din Bali.

drumul pe Încă Trail către Machu Picchu este magic


Relatați-ne un moment care v-a rămas întipărit și șțiți că îl veți povești nepoților.

Partea bună a călătoriilor de aventură, sau off the beaten track, cum le zic americanii 😊), este faptul că rămâi cu o mulțime de amintiri memorabile, așa că nepoții nu se vor plictisi cu noi sperăm😊. Ne este greu să facem un top, dar dacă ar fi totuși să alegem un moment ar fi Crăciunul petrecut în vârful vulcanului Acatenango din Guatemala, la peste 4000 de metri. Era un frig și un vânt cumplit, veneam după vreo 10 ore de escaladat și după o noapte dormită sub cerul liber în cort. Nu simțeam totuși oboseala și frigul sub nicio formă și am avut parte de cel mai frumos răsărit din viața noastră. Eram la propriu cu capul în nori iar peisajul era rupt de parcă de pe o altă planetă.

Atunci când călătorești se întâmplă ca lucrurile să meargă greșit, sau în orice caz nu cum te așteptai. A fost un astfel de moment în vreuna din călătoriile voastre?

Da, așa cum ai parte de o mulțime de amintiri pentru o viață, oricând se poate întâmpla să ai parte și de surprize mai puțin plăcute. Am învățat însă că este bine să pleci la drum cu inima deschisă și vei trece mai ușor peste tot. Noi am fost destul de norocoși și deși am călătorit și în părți ale lumii ce pot fi considerate periculoase (America Centrală sau de Sud), nu am avut parte de multe întâmplări negative.

Ne vine în minte totuși zborul anulat în ultimul moment de către Volaris, o companie aeriană low-cost din Mexic cu care trebuia să zburăm înainte de revelion din Guatemala către Cancun. Era luna noastră de miere și planul era făcut să petrecem o luna în America Centrală.

Pink Lagoon - Mexic

Toate au mers perfect până când ne apropiam de sfârșitul vacanței și a venit acest zbor. După ce ni l-au anulat fără motiv și ne-au schimbat ruta am pierdut toate rezervările din zilele următoare (hoteluri, mașină închiriată, etc) și fiindcă era chiar înainte de revelion, ne-am trezit în Cancun noaptea cu bagajele in stradă, căutând un loc de cazare. Am reușit după vreo 4 ore dar este o amintire neplăcută ce ne aduce aminte de altfel de fiecare dată cât de important este să ai itinerariul și rezervările gata cu ceva timp in avans.

După atâta umblat prin lume, ce lecții ați învățat? Da-ți-ne câteva exemple de lucruri pe care le-ați face diferit dacă ați repeta călătoriile.

Așa cum am spus mai sus, suntem genul de călători plini de energie și ne dorim să descoperim de fiecare dată cât mai multe lucruri noi. Acest lucru vine și la pachet cu faptul că avem timp limitat de călătorit, așa că de multe ori gonim dintr-un loc într-altul în cele 2 săptămâni și ne întoarcem acasă mai obosiți decât am plecat. Vrem pe viitor să stăm mai mult într-un loc, să interacționăm cu localnicii mai pe îndelete, să ne luăm o zi plină în care să ne rătăcim pur și simplu pe străzile dintr-un oraș fără niciun obiectiv în minte, să ne bucurăm de orice moment al zilei. 

Că tot veni vorba de repetat, dintre toate locațiile pe care le-ați vizitat, unde v-ați întoarce mâine?

Nu prea avem în plan să ne întoarcem în aceleași locații, dar dacă este să alegem, un top 3 ar fi Columbia, Brazilia și Cuba. Da, ne place mult America Latină! :)

Columbia - o adevărată explozie de culoare

Atunci când vizitezi un loc nou, mai mult decât despre peisaje, este și despre oameni. Care este poporul care v-a impresionat pozitiv cel mai tare și de ce?

Sunt multe popoare și povești de viață ce îți rămân întipărite în minte și de multe ori te fac să apreciezi ceea ce ai pe acasă. Nu trebuie întotdeauna să ne uităm spre vest și să ne plângem de viața din România 😊. Cambodgienii au avut parte de un regim dictatorial ce a omorât direct sau indirect, aproape 25% din populația țării. Țara își revine încet încet iar copiii îți zâmbesc din orice colț de stradă așteptând parcă un viitor mai bun. În Cuba oamenii nu au acces la internet sau branduri capitaliste dar asta nu îi împiedică pe localnici să danseze și să discute în stradă până la miezul nopții, de parcă nu ar mai exista ziua de mâine.

veselie în Comuna 13, în trecut una dintre cele mai periculoase favele din lume

În Peru, pe insula Amantani de pe lacul Titicaca, aflată la 4000 de metri altitudine, oamenii duc o viață simplă și nu își permit să consume carne decât de 2 ori pe an. Cu toate astea cei de aici știu să împartă tot ce au cu oaspeții lor iar cele 2 zile ale noastre petrecute la o familie de localnici ne demonstrează că nu este nevoie să fii vreun hotel de 5 stele pentru a aplica legea universală a ospitalității.

copii fericiți pe insula Amantani de pe lacul Titicaca

Care credeți voi că este un element important pe care îl au în comun toți oamenii? Dar ce îi diferențiază indubitabil? 

Cel mai important lucru pe care am observat că îl au oamenii în comun este simțul importanței, în sensul bun al cuvântului 😊. Dacă unii se bucură să poarte tot felul de titluri “Mister”, “Sir”, alții se bucură de o simplă mulțumire venită la timpul ei. Nici nu ne putem imagina cât de mult bine putem face printr-un mic gest. 

Educația și mediul în care s-au format îi diferențiază indubitabil pe oameni. De aceea nu este bine să judecăm. Oamenii sunt exact ce am fi fost și noi probabil dacă aveam parte de aceeași educație, am fi trăit înconjurat de aceeași persoane și în aceleași părți ale lumii.

Pe lângă plecatul de acasă, voi aveți și viețile de zi cu zi, cu mers la muncă, plătit facturi și făcut curățenie. Care ar fi pentru voi echilibrul perfect între timpul petrecut acasă și călătorit?

Într-o lume ideală vom fi liberi (oricine poate obține asta prin venituri pasive) și vom putea călători cât de mult ne dorim. Asta ar însemna undeva la 5-6 luni pe an. 

Cum credeți că se va schimba/transforma turismul în viitor?

Evoluția internetului și a inteligenței artificiale vor face călătoritul mult mai accesibil pentru oricine își dorește asta. În 2025 probabil oricine va putea da un click de pe telefon și să își reserve fără ajutorul vreunei agenții pachetul cu traseu complet prin Asia de Sud Est sau Brazilia, la prețuri minime.

Ce pregătiți pentru cititorii Travelship.ro? La ce să ne așteptăm în viitor?

Dacă internetul și evoluția lumii vor face totul mai ușor în ceea ce privește turismul, va rămâne totuși o mare nevoie nesatisfăcută: aceea de a călători alături de un grup de oameni cu idei și dorințe similare și de a lega prietenii pentru o viață, nu doar de a merge într-o simplă vacanță. 

Asta este misiunea Travelship.ro pentru viitor. Vrem să organizăm călătorii în grupuri de maxim 15-18 persoane, exact pe modelul pe care l-am creat și încercat până acum cu succes doar alături de prietenii apropiați. În 2019 sperăm să incepem cu prima călătorie marca Travelship, așa că sperăm să avem cât mai mulți tineri dornici să ne însoțească 😊.