Ghid practic pentru Alta Via 1 - Dolomiţi

După ce anul trecut am parcurs primele 5 zile din traseul Alta Via 2, anul ăsta ne-am pornit din nou în direcţia Dolomiţi. Prea ne-am îndrăgostit la prima vedere să nu căutăm prima ocazie să ajungem acolo iar.


Vă povesteam şi anul trecut că în Dolomiţi sunt 8 trasee înalte în total. Alta Via 1 este cel mai popular dintre ele şi are o lungime totală de 125 de km. Noi ne-am folosit de un ghid în format pdf găsit pe internet şi el propune să parcurgi distanţa asta în 12 zile. Sigur că traseul se poate face într-un timp mult mai scurt pentru că de regulă toate traseele lungi din munţi sunt gândite în aşa fel încât jumătate de zi mergi iar cealaltă jumătate stai. Părerea mea este că e fain să respecţi recomandările lor pentru că aşa ai timp. Timp să savurezi muntele, să te adaptezi în funcţie de vreme, să citeşti şi să te odihneşti. De ce zic să te adaptezi în funcţie de vreme? Pentru că rezervările pentru cazări trebuie să ţi le faci din timp ca să prinzi loc. Asta înseamnă că nu o să ai flexibilitate la locul faptei şi să zici: azi mă simt super bine, o să merg mai mult, sau dimpotrivă : azi plouă, nu merg mai departe. Aşa că dacă prinzi o zi ploiasa o să te bucuri că nu eşti obligat să mergi 12 ore prin ploaie.

Înainte să întru în mai multe detalii, aş vrea să vă povestesc puţin despre diferenţele pe care le-am observat între Alta Via 1 şi Alta Via 2. Primul traseu este mai puţin tehnic decât al doilea şi trece prin locuri mai "populare" şi mai uşor accesibile. Noi am văzut doar 4 zile din el, iar în a 3-a am ajuns la Lagazuoi. Ei bine acolo este un punct important de atracţie al Dolomitilor. La fel şi zona Averau-Nuvolau, care se află pe partea celalaltă de pasul Falzarego. Avantajul este evident: frumuseţea locurilor. Dezavantajul: este aglomerat. Dacă ar fi să aleg între cele două acum, după ce am văzut câte puţin din fiecare, aş alege fără ezitare Alta Via 2. Peisajele sunt la fel de spectaculoase şi are avantajul că treci prin zone mai puţin umblate şi ai senzaţia aia că ai descoperit un secret. De exemplu grupa Puez-Odle mi-a plăcut la nebunie şi nu prea era lume pe acolo. Oricum nu pe măsura frumuseţii locului.

Acestea fiind zise, să trecem la aspectele practice promise în titlu.


Cum ajungi

Noi am zburat Cluj - Bergamo iar de acolo am închiriat o maşină. Ne-a mai luat cam 5 ore cu maşina până în Cortina D'Ampezzo.

Traseu

Traseul detaliat îl găsiţi în ghidul pdf  de care vă ziceam şi la început. Noi am făcut primele 4 zile, dintre care 2 zile în una. Mai precis:

1. Lago Di Braies - Rifugio Biella

  • distanţă: 6km
  • durată: 3h 30min
  • D+: 900m

2. Rifugio Biella - Rifugio Fanes

  • distanţă: 14km
  • durată: 5h30min
  • D+: 600m

3. Rifugio Fanes - Rifugio Nuvolau

  • distanţă: 27km
  • durată: 10h
  • D+: 1800m

Rifugio Fanes

Cazare

Noi am dormit la Refugiul Biella, Fanes şi Nuvolau. Vă ziceam şi în relatări că Fanes ne-a impresionat cu luxul iar Nuvolau se apropia mai mult de o cabană de pe la noi de la 2000m. Biella a fost oarecum între. De reţinut că la Nuvolau nu este nici apă curentă.

Duş

La Biella nu există duş, însă sunt nişte chiuvete mari în care ne-am putut spăla decent. Apa nu era caldă dar nici super rece. La Fanes râdeam că e mai frumos că la noi acasă, iar la Nuvolau, nici urmă de apă. Era o chiuvetă micuţă în singura toaletă existentă şi cred că lumea se mai spală acolo dar oficial nu cred că ai voie. Îmi imaginez că resursele le sunt limitate având în vedere că e pe un vârf de stâncă cabana.

Mâncare

Mâncarea a fost excelentă peste tot. Bine, ne era şi foame tare de fiecare dată, ar fi fost greu să nu fim mulţumiţi. Mic dejun am mâncat doar la Biella şi a fost ok. Nimic impresionant, dar destul de divers încât să găseşti câte ceva pentru toate gusturile. În rest am plecat mai devreme şi n-am mai apucat să le încercăm.

Echipament

De echipament vă povesteam şi anul trecut, în ghidul pe care l-am scris atunci. Anul ăsta am vrut să fim precauţi şi ne-am luat şi sacii de dormit cu noi dar chiar nu au fost necesari.

Apa

Cu apa ar fi bine să fiţi atenţi. În prima zi nu am găsit deloc pe traseu. Nu ştiu dacă era vreun izvor la lacul Braies, pentru că acolo abia porneam şi credeam noi că avem destulă. Dar până sus nu am mai găsit nici un izvor. Iar la cabană scria că apa nu este potabilă şi am fost nevoiţi să cumpărăm. Când a văzut doamna de la cabană că Florin vorbeşte italiană l-a sfătuit să nu cumpere, ci să meargă 200 de metri lângă şi să ia apă din izvor. Noi nu l-am zărit deşi am mers în directia respectivă dar dacă ajungeţi pe acolo merită să întrebaţi.

Nici a doua zi nu am găsit un izvor prea repede. Cam pe la jumătatea traseului abia am întâlnit o zonă în care se construia o cabană nouă şi acolo era unul. Seara, la Fanes am băut de la chiuvetă pentru că era potabilă.

În cea mai lungă zi din nou nu prea am întâlnit izvoare pe drum. Prima oară ne-am alimentat după Lagazuoi (deci după jumătatea traseului), când am luat-o aiurea pe Valea Travenanzes. Dar nu eraun izvor amenajat. Adevărul e că până atunci nici nu tare eram noi cu ochii în 4. Aveam destulă şi nu prea ne-am stresat. Deci se poate să fi fost şi mai repede şi să nu fi observat noi.  Am întâlnit totuşi un izvor pe coborârea spre pasul Faltazarego, pe marginea drumului pietruit.

Oricum, ideal ar fi să ajungeţi la Nuvolau cu toate sticlele pline. Pentru că aşa cum vă ziceam, acolo nu este apă curentă.

Semnal telefon

Semnal la telefon am avut în fiecare zi. Erau zone în care se nimerea să nu fie dar imediat ce ieşeai dintre stânci şi din căldări apărea.


Costuri

- Zbor: 65 euro/persoană (cu tot cu bagaj de mâna mare)

- Maşină:

Cost total închiriere: ~150 de euro
Benzină & taxe autostrăzi: ~100 de euro
Preţ per persoană: ~85 de euro

- Rovereto (popas intermediar în drum spre Dolomiţi) - cazare + mic dejun: 58 euro/persoană

- Rifugio Biella:

cazare: 15 euro
mâncare: ~20 de euro (cină + mic dejun)

- Rifugio Fanes:

cazare: 28 euro
cină: ~15 euro

- Rifugio Nuvolau:

cazare: 10 euro (reducere de la 15 euro pentru că suntem membri ai Clubului Alpin Român)
cină: ~20 euro (am luat mai multe băuturi aici)

- Alte cumpărături & mese: ~ 50 euro/persoană

Total/persoană: ~400 de euro