Când afară e frig de crapă pietrele

E una din puținele zile ale anului în care e frig de crapă pietrele și în Cluj. Și constat ca de fiecare dată că străzile sunt aproape pustii comparativ cu zilele însorite. În plus, mulți din cei care își fac curaj să iasă afară (a se înțelege că nu au de ales), sunt îmbrăcați sumar. Nu mă mai mir demult că majoritatea orășenilor urăsc frigul și așteaptă în fiecare an să treacă cele câteva luni de iarnă.

Dar, în calitate de iubitor al frigului, al vremii reci, m-am gândit să vă spun azi câteva idei care să vă ajute să tolerați mai bine perioada asta, dacă nu chiar să o îndrăgiți într-o zi:

  • Cel mai important lucru: îmbrăcăți-vă adecvat. Nu ieșiți într-o pereche de blugi și atât, cu o căciuliță prin care trece vântul și o geacă pe care vă bazați întru totul pentru confortul termic. Noi iarna folosim mult echipamentul de munte și în oraș și face o diferență majoră. O pereche de pantaloni softshell, bocanci de 3 sezoane (chiar cu bocanci de munte de iarnă în oraș nu aș ieși) și o căciulă de lână schimbă situația complet.

    Și da, sunt conștientă că nu toată lumea are un dulap cu echipament acasă. Dar sunt opțiuni ca Decathlonul unde prețurile sunt decente. Încercați și voi, o să vedeți că lumea se vede altfel.

  • Adaptați-vă la sezoane. Dacă imediat ce vine frigul începeți să nu mai ieșiți din casă, corpul vostru nu se va adapta și va percepe frigul mult mai puternic. În schimb, dacă ieșiți constant afară, da, în primele zile friguroase 3,4 grade o să se simtă ca -10, dar la scurt timp nu o să mai pară așa de rău. Asta vă spun din experiență, nu că aș fi studiat subiectul. Am simțit însă cum e să nu fii adaptat, anul trecut când eram însărcinată și am petrecut mult mai mult timp în interior. Cu ocazia asta am și răcit prima oară după mulți ani.

  • În loc să stați închiși în casă visând la plajele din Grecia din sezonul cald, căutați bucuriile zilelor ăstora. Ce bună e o băutură caldă, ce schimbate sunt orașele atunci când se îmbracă în alb, ce multă bucurie aduce copiilor o sanie și un derdeluș. Trăiți momentele, nu le lăsați să treacă.

  • Dacă nu practicați sporturi de iarnă, luați în calcul să începeți. Vi se va schimba perspectiva complet. O zi petrecută în întregime afară nu va mai părea absurdă, ba chiar o veți aștepta. Și veți descoperi că sunt mulți nebuni care fac asta deja.

Astea sunt. Sper că vă sunt de folos și că vă vor ajuta să tolerați mai ușor gerul bobotezei. Voi cum faceți sezonul rece să fie mai plăcut?