Vara în Austria - Zillertal

Am ales să revenim în Austria, vara, pentru al doilea an consecutiv pentru că anul trecut nu am avut suficient timp să explorăm. După 4 nopți simțeam că ne dorim să mai stăm, așa că anul acesta am ales să petrecem 7 nopți acolo. Am schimbat zona, de data asta am ales munții Zillertal și am închiriat o cabană împreună cu alte două familii.

Zona s-a dovedit a fi extrem de ofertantă. Și chiar dacă au nenumărate ghiduri și hărți în care puteți găsi informatii legate de activitati, o să vă listez la final ce ne-a plăcut nouă cel mai mult. Noi am ales să ne facem câte un card de vacanță (activcard se numește) care la prima vedere poate părea scump dar în final îți dă o mare libertate și eu simt că scap de o sursă de stres atunci când nu trebuie să plătesc fiecare mizilic la tot pasul. Chiar dacă nu este inclus absolut orice, ai o urcare și o coborâre cu telecabina pe zi (care pot fi două, ideea e că poți să ajungi în cel mai înalt punct) și acces la 6 piscine de pe vale. Deci într-o zi plină dimineața poți merge sus pe munte iar după-masa poți vizita un ștrand din zona. Care pe noi cel puțin nu ne-a dezamăgit.

S-a nimerit ca în perioada în care am mers noi să fie extrem de cald. Iar eu și căldura nu ne înțelegem deloc, dar deloc. Așa se face că și la altitudini mari mă deranja tare soarele amiezei și incercam să ne retragem fie într-o pădure, fie în unele zile înapoi la cazare chiar. Iar piscina de după masă ne pica atât de bine.

Vacanța a fost una dedicată copiilor în mare parte. Cu o grămadă de locuri de joacă pentru copii, sanie de vară, piscine, fabrică de lactate, cam toate activitățile pe care le-am făcut i-au vizat în principal pe ei. Au fost și câteva excepții însă - alergările noastre separat și chiar împreună o dată, drumetia făcută de mine singură pe Opelhute. Și cam atât. Vă spun asta că explic faptul că deși se voia a fi o vacanță activă, la munte, pentru noi adulții nu neapărat s-a simțit așa.

Acestea fiind spuse, iată activitățile noastre preferate:

  • locuri de joacă la altitudine

În săptămâna petrecută acolo am explorat câteva. Cel mai mult mi-a plăcut însă cel pe care l-am văzut în prima zi, cu plecare din orașul Zell Am Ziller - Rosenalmbahn. Am găsit aici un super loc de joacă pentru copii - Spruce Castle unde am petrecut multe ore, o zonă cu hamace amenajată în pădure (ideală pentru orele amiezii când era foarte cald), un lac artificial în care te puteai răcori - Fichtensee (aici nu mi-a plăcut că nu era umbră deloc, să țineți totuși cont de asta). Aveai atât de multe opțiuni în zona că nu era suficientă o zi să explorezi tot.

  • sania de vară

Aflată la baza telecabinei din Zell Am Ziller, plăteai separat pentru a coborî pe ea (una sau mai multe coborâri, în funcție de preferințe). La baza saniei era un alt loc de joacă, și acesta mare. De reținut că în timpul zilei se făceau cozi mari, noi am mers dimineață la deschidere și așa nu am avut mult de așteptat.

  • plajă și baie în lacul Achensee

După 3 zile în care diminețile ne tot urcam pe câte un munte și copiii explorau diferite locuri de joacă, am simțit nevoia să facem ceva diferit. Așa că am ales să ne îndreptăm spre lacul Achensee unde planul era să ne plimbam cu bicicletele și dacă găsim un loc potrivit, prietenii noștri să pună și SUP-ul pe apă. Ei bine, nu numai că am găsit un loc, dar ne-a plăcut atât de mult că am sfârșit prin a petrece câteva ore acolo. Ne-am dat cu paddle boardul, am mâncat înghețată, ne-am bălăcit. Seara abia, când ne-a cuprins oboseala am decis să plecăm.

  • piscine pe valea Zillertal

În cardul de vară aveam incluse și 6 piscine. Așa că în a doua zi după-masă am decis să o încercăm pe una care era extrem de aproape de unde stăteam noi, în satul de lângă adică. Întreagă experiență a fost minunată pentru că ne-am pornit înspre satul Stumm pe biciclete, pe diferite piste și străduțe, pentru ca apoi să descoperim un fel de ștrand local, cu tobogane, o piscină pentru copii și una normală, un lac natural și teren de volei. Desigur că am revenit într-o altă seară, temperatura era perfectă și îmi plăcea și faptul că erau mulți copaci la umbra cărora te puteai adăposti (observați tiparul în care fug de soare? deloc nu-mi place să fie puternic și să nu mă pot adăposti la umbră).

  • fabrica de lactate Erlebnissennerei

În ultima zi am decis să vizităm și această fabrică pe care o văzuseră prietenii noștri și ne-au recomandat-o. Fabrica a fost mică și mi s-a părut greu de urmărit ghidul audio în engleză. E drept că și copiii erau peste tot și nu apucam să ascult ca să le pot explica și lor apoi. În schimb degustarea la final i-a încântat tare iar lângă fabrică se afla o mică fermă cu animale și un loc de joacă amenajat (puteai să intri cu același bilet). Aici cel mai mult le-au plăcut băieților carturile, dar și animalele și toboganul înalt. La amiază am putut lua prânzul acolo cu mențiunea că mi s-au părut destul de mari prețurile.

  • drumetia spre Olpererhutte

Văzusem de nenumărate ori imagini cu podul suspendat în spatele căruia se poate zări lacul cu apă turcoaz. Și când am aflat că suntem atât de aproape de acel loc, mi-am dorit să pot ajunge până acolo. Am știut că pentru noi ar fi dificil să facem drumetia cu băieții (știam că este o urcare destul de în cap de aproximativ 600m D+), așa că am ales să o fac singură. În ultima zi de altfel, înainte să plecăm. Drumul e destul de dificil până acolo, cu multe curbe și porțiuni înguste. Iar pentru ultima parte se achita o taxa separată (12.5 euro) și există un program (vara - de la 6 dimineața la 6 seara).

Am observat și că se aglomerează foarte tare, fiind un traseu popular. Eu am ales să plec cât de devreme am putut, astfel încât la 7:30 am pornit în drumeție. Pe coborâre urcă extrem de multă lume.

Peisajele în schimb, cu munți care cad pe tine parcă, m-au uimit. Căldarea prin care am urcat semăna cu una a Retezatului, dar o dată ajuns sus zareai multe rânduri de creste. Și am observat că erau indicatoare pentru multe trasee, deci cred că e mult de explorat acolo.

Costuri

De regulă mare parte din costurile unei vacanțe sunt ocupate de cazare, mâncare și transport. Cazarea pentru noi a însemnat un etaj al unei cabane în localitatea Kaltenbach. Au fost 5 camere, 3 băi, bucătărie cu living și terasă iar costul pentru toată a fost de 10000 de ron (deci 2000 de euro) pe o perioadă de o săptămâna. Noi am avut 2 camere și o baie doar pentru noi (super comod mi s-a părut, ca și cum am fi avut un apartament al nostru) pe care am plătit 4000 de ron.

În ceea ce privește mâncarea, dimineața și seara mâncăm la cazare (grătarul pe gaz a fost intens folosit) iar la amiază alegeam un restaurant în zona în care ne aflăm. Au fost multe șnițele și paste, nu am fost super încântată de restaurante și de regulă lăsam pe o masă între 40 și 60 de euro, fără să ne lăfăim.

Un cost mai mare au fost acele activcarduri de care vă spuneam pe care am plătit 224 de euro.

Transportul până acolo a constat în benzină + vignete. Cred că în jur de 500 de euro am ieșit în total (aproximativ, pentru că după Austria au mai fost și alte drumuri pentru noi).