Îmi doream să merg în Londra nu pentru a vizita orașul, ci pentru a revedea o prietenă bună de care îmi era atât de dor. Cu toate că aglomerația și mediul urban nu sunt mediul ideal de relexarare pentru mine (da, și eu mă întreb dacă o să mă satur vreodată de dealuri și munți), ideea de a ne readuna toate 3 mă făcea să zâmbesc. 3 prietene care am locuit împreună o vreme, timp în care ne știam rutina de zi cu zi, ne împărtășeam fricile și bucuriile și învățam unele de la altele. Și deși a trecut un an de când fiecare a pornit pe drumul ei, prietenia este tot acolo și sper eu că va rămâne indiferent de cât de rar ne vedem.
Am pornit deci alături de Cri într-o vineri dimineață, cu destinația Londra. Nu știam la ce să mă aștept de la oraș dar bănuiam că nu degeaba este un simbol.
Prima impresie
Imediat ce am pășit pe străzile orașului, simțeam că am intrat într-un film, direct prin televizor. Străzile erau așa cum le văzusem doar în mediul virtual iar acum le puteam studia în voie. Iar cadrul era completat de accentul pur englezesc care ne înconjura. Vorba Cristinei: "Want some tea, dear?".
Transportul în comun
In următoarele zile am explorat orașul la pas atât cât am putut. Dar înainte să ajungem în zonele de interes am folosit transportul în comun. A fost ușor să îmi dau seama că Londra este un oraș în care locuiesc foarte mulți oameni. Dar n-aș fi bănuit niciodată un număr: 8.308.369 locuitori cu o densitate de 4.984,2 loc./km². Și când te gândești că la polul opus se află orașe ca Rovaniemi, Finlanda unde populația este de 60,038 locuitori iar densitatea de 7,6 loc./km² (fac comparația asta pentru că este un orășel în care am petrecut 3 luni pe timpul facultății și mi-a rămas amintirea pustiului).
Revenind la ale noastre, cu atâția locuitori, fără o rețea de transport în comun bine pusă la punct orașul s-ar bloca instant. Nu e de mirare că Londra a fost apreciată că fiind un oraș cu transport public foarte bun. Cu toate astea, populația crește în continuare iar ei inevitabil se confruntă cu probleme de congestie. Important este însă că lucrează la îmbunătățirea situației printr-un program de investiții de 10 miliarde de euro.
Utile: Noi am folosit acel card de transport numit Oyster Card. Garanția lui costă 5 lire (pe care o recuperezi când returnezi cardul), pe lângă care se adaugă banii pe care îi încarci pentru transportul efectiv. Partea faină e că poți plăti peste tot direct cu cardul, deci dacă îl cumperi când ajungi pentru prima dată în oraș nu trebuie să ai cash la tine.
Oamenii
Pe parcursul zilelor petrecute în Londra am observat două mari categorii de oameni: oamenii stabiliți acolo și turiștii. Pe cei din prima categorie eu i-am văzut triști. Înghesuiți în metrou, în drum spre lucru, fără nici un motiv să zâmbească, nu erau supărați sau agitați, ci pur și simplu triști. Nu vreau să generalizez însă, pentru că nu cred că am văzut suficient de mult.
Cea de-a doua categorie este cea a turiștilor. Curioși, cu aparatele de fotografiat la gât, cu zâmbetele pe buze și cu papucii de mers în picioare, îi vezi peste tot încercând să absoarbă orașul cât mai mult.
Mâncarea
Londra este împânzită de localurile numite "Pret a Manger". Cu prețuri decente, găsești aici băuturi calde și sandvișuri, supe sau salate. Pentru noi au fost de câteva ori locul în care ne luam pauză pentru a ne odihni picioarele și a ne alina foamea.
Daca însă vreți să încercați un restaurant, pe mine m-a cucerit definitiv pizzeria Franco Manca. Este de fapt un lanț așa că nu o să va recomand un local anume. Ce vă pot spune însă este că o pizza costă în jur de 8 lire și a fost pentru mine cea mai bună pizza mâncată vreodată.
Locurile
Pe parcursul celor 3 zile am încercat să vedem cât mai mult din oraș. Londra nu e un oraș pe care să îl poți vedea într-un timp atât de scurt, deci e clar că n-am avut nici o șansă. În loc să vă listez TOT ce am văzut, o să vă zic ce mi-a atras atenția în mod special.
1. Tower Bridge
Podul mi s-a părut nu doar reprezentativ pentru Londra, dar și unic prin arhitectura lui. Mi-a plăcut cel mai mult dintre toate obiectivele turistice.
2. Palatul Regal și Cetatea Majestății Sale/Turnul Londrei
Imediat ce treci peste Tower Bridge ajungi la acest palat imens, care a supraviețuit în ciuda incendiului din 1666 pentru că este construit din piatră. Deși noi l-am admirat doar din exterior, cred că mi-a plăcut faptul că e impunător și solid. Plus că aici a fost executată Anne Boyelin, soția regelui Henric al VIII-lea al Angliei (poveste detaliată în serialul "Dinastia Tudorilor").
3. Borough Market
Londra e plină de piețe. Din toate pe care le-am văzut preferata mea a rămas Borough Market. Am ajuns la ea într-o sâmbătă dimineața și activitatea era în toi. Aici se vând alimente de tot felu', cum ar fi legume, brânză, pește, mezeluri, gemuri. Și partea bună este că la majoritatea tarabelor le poți degusta.
4. Sky Garden
Gradina aflată la etajul 35 a unei clădiri din "City of London" oferă o priveliște spectaculoasă asupra întregului oraș. Noi am ajuns seara și am putut vedea luminile orașului. Partea bună este că accesul este gratuit, atâta timp cât îți faci rezervare anterior pe site-ul lor și mergi cu biletul printat.
5. St Paul's Cathedral (Catedrala Sf. Pavel)
Catedrala Sf. Pavel se află tot în "City of London" și este cea mai mare catedrală din Londra. De-a lungul timpului a fost reconstruită de mai multe ori, cea actuală datând din secolul al 17-lea. Pentru a o vedea dintr-un alt unghi, puteți intra în mallul de alături unde dacă urcați la ultimul etaj o să puteți ieși pe terasa ce oferă o vedere de sus atât asupra ei cât și asupra orașului.
În încheiere
Londra este un oraș pentru care ai nevoie de timp. Timp pentru a-l explora și respira. Iubesc faptul că are atât de multe istorie și cred că merită descoperită.
Pe lângă atracțiile orașului însă, momentele care m-au bucurat în timpul petrecut acolo au fost cele alături de fete. Cinele și mic dejunurile pregătite de Lumi așa cum numai ea știe, seara de filme cu măști pe față (vorba aia, 'ca fetele'), poveștile despre noi cele de acum și planurile de viitor, toate ne-au readus împreună și au făcut weekendul să fie de neuitat.