Patagonia este atât de departe de continentul european încât aproape că nu o găseşti pe hartă. Caracterizată prin vânturi puternice şi gheţari maiestuoşi, este ţinutul în care îşi au casă animale ca lamele şi pumele. Oamenii de aici au sânge latin, sunt plini de viaţă şi expansivi.
Fie că vrei să vezi pinguinii, sau să auzi cum sună un gheţar care este în curs de topire, sau să vezi lacuri de un albastru ireal aproape, Patagonia este destinaţia ideală pentru tine dacă iubeşti natura.
Anul acesta, am petrecut luna ianuarie în Patagonia, mai precis în Chile şi Argentina. În cele ce urmează, încerc să adun într-un singur articol lucrurile care cred eu că e bine să le ştii înainte să pleci de acasă, plus câteva învăţături trase la locul faptei. Dacă te gandesti să pleci în căutarea capătului lumii, sper eu ca ce urmează să fie un punct de start.
A trecut suficient timp de când am plecat de acasă încât să am impresia că suntem pe drumuri de o veşnicie. Fără să vrem am intrat într-un ritm şi cu toate că fiecare zi este diferită de cea anterioară, am început să ne simţim confortabil cu neprevăzutul.
Înainte să plecăm spre Patagonia, cea mai mare grijă a mea era greutatea rucsacului. Urma să petrecem o lună cu absolut tot ce ne trebuie în spate şi eram hotărâtă fiu cât mai eficientă.
Pusesem ceasul să sune la 1:30 dimineaţa. Ne-am propus să încercăm să vedem atracţia parcului Torres del Paine în cea mai bună lumină, cea a răsăritului.
De dimineaţă ne trezim într-o mocirlă de toată frumuseţea. A plouat toată noaptea şi pare că nu are de gând să se oprească. Cortul este plin de noroi şi nu avem de ales decât să îl strângem aşa. Vremea rea ne afectează direct starea de spirit. Vrem soare...
Călătoritul este un act atât de egoist. O facem pentru a ne dezvolta ca persoane, pentru a învăţa despre lume şi pentru a ne umple sufletul cu frumos. Dar poate că o dată plin putem dărui şi altora, pentru a întoarce puţin din grandiosul primit, înapoi.
Şi azi avem plănuită o zi uşoară, de vreo 3 ore. Ne-am dat seama abia ieri că am fi putut să o legăm de traseul de mâine. Acum însă nu mai putem schimba planul făcut de acasă, pentru că suntem legaţi de rezervări.
Primele ore ale zilei le petrecem lenevind. Ne simţim îndreptăţiţi după ziua de ieri şi nu ne grăbim să ieşim din saci. Nici la micul dejun nu suntem cu ochii pe ceas şi ne pierdem în poveşti cu un cuplu de americani. Adevărul e că suntem şi nevorbiţi după 4 zile în care nu am prea interacţionat cu lume.
Şi azi pornim printre primii din camping. La puţin timp de la plecare, putem vedea de undeva de sus gheţarul Dickson şi lacul cu acelaşi nume. Intrăm apoi în pădure şi dintr-o dată mă simt ca acasă. Mirosul, foşnetul frunzelor, susurul râului care se aude undeva în depărtare, toate îmi sunt familiare. În plus, nu sunt ţânţari, vânt sau soare puternic.
Seara şi dimineaţa vântul se opreşte şi atunci se face linişte. Prima oară am observat aseară, când m-am trezit şi nu ştiam ce lipseşte. A trebuit să treacă ceva timp până mi-am dat seama: puteam să îmi aud gândurile. Iar de dimineaţă a fost la fel.
Noaptea trecută am petrecut-o în Puerto Natales, într-un camping. Dimineaţă ne-am trezit înainte să sune ceasul, iar la 7:30 eram deja în autobuz, în drum spre parc.
Vacanţa noastră se apropie de final. Ultimele zile le-am petrecut într-un orăşel mic, numit Ancud, aflat pe insula Chiloe. Iniţial plănuiam să explorăm cât mai mult zona, însă o dată instalaţi într-un camping pe malul oceanului, brusc am simţit nevoia să nu facem nimic.