Dubai - studiu de caz

Una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul acesta a fost "Overbooked: The Exploding Business of Travel and Tourism", de Elizabeth Becker. Am citit-o în timp ce eram în Patagonia, la recomandarea Lumea Mare. A fost o carte care mi-a deschis ochii asupra industriei turismului. Printre destinațiile ce sunt subiect de studiu în carte se află și Dubai-ul. Și cum am observat că tot mai multă lume se îndreaptă într-acolo, m-am gândit să vă rezum capitolul dedicat acestui oraș al cărui nume este asociat cu luxul și opulența.

E ușor de ghicit că sunt adepta turismului sustenabil. În același timp mi-ar plăcea să fim mai conștienți de efectele pe care deciziile noastre atât in viața de zi cu zi cât și atunci când călătorim le au asupra mediului. 

Articolul are scopul de a vă face să conștientizati care sunt efectele călătoriilor noastre asupra mediului, oamenilor și culturilor. 


În continuare, ideile nu îmi aparțin. Așa cum vă ziceam la început, ele sunt extrase din cartea "Overbooked: The Exploding Business of Travel and Tourism", de Elizabeth Becker.

Dubaiul a fost construit cu scopul de a atrage prin lux și opulență. Aici, totul trebuie să fie la superlativ iar turistul este tratat ca un consumator. O dată ajunși aici, turiștii nu se gândesc la descoperirea unei noi părți a naturii, sau a unei culturi noi și exotice.

Dar înainte de toate, haideți să ne uităm la contextul politic ce a dus la situația actuală. În Emiratul Dubai, membru al Emiratelor Arabe Unite, forma de guvernare este cea de monarhie absolută. Alegerile nu sunt democratice și mai puțin de 10% din cetățeni au drept de vot. Ba mai mult, ei sunt aleși de către seici. Asta înseamnă că șeicii și familiile regale sunt liberi să conducă emiratul cam cum vor ei. 

Ca urmare, nu există partide politice care să protesteze împotriva celui mai mare consum de apă de persoană din lume, sau împotriva aruncării gunoaielor în apă. Nici un grup independent de cetateni nu încearcă să oprească construcțiile care amenință mediul sau avioanele care zboară la orice oră din zi și noapte. Nu există sindicate care să ceară condiții mai bune de trai și de lucru. Pe scurt, nu există opozitie.

Cum a luat naștere Dubai-ul? Totul a început cu aeroportul, care de altfel reprezintă fundația unei destinații turistice de succes. Un avantaj mare îl reprezintă și locația, care îl situează la intersecția dintre Europa pe de o parte și Asia, Africa și Orientul Mijlociu pe de alta. 

A urmat apoi înființarea propriei companii aeriene, "Emirates Airlines", companie ce a avut un imediat succes datorită combinației de prețuri mici și confort sporit. Cum a reușit Dubai-ul să ofere asta clienților săi? Simplu: prin access nelimitat la petrol și forță de muncă ieftina.

Ce poți face în Dubai?

Activitatea de bază pentru turiști este shoppingul. Încă de când aterizezi, vei fi asaltat în cele 3 terminale ale aeroportului de magazine care mai de care. O dată ajuns în oraș, mallurile imense oferă nenumărate optiuni. 

Desigur că vei găsi fel de fel de forme de distracție, cum ar fi schi-ul pe o pârtie construită în interiorul unui mall, sau parcuri de distracție.

Cum a fost construit orașul?

Mai mult de 85% din populația muncitoare sunt străini. Ei locuiesc acolo cu vize temporare, fără drepturi politice. Ba mai mult, majoritatea trăiesc în condiții mizere care în multe părți din lume ar fi considerate ilegale.

O persoană este plătită cu aproximativ 175$ pe lună. O dată ajunși acolo, oamenii sunt obligați să predea pașapoartele și vor rămâne fără nici un drept pe toată perioada șederii lor. În plus șefii lor au libertatea de a-i trimite înapoi acasă cu primul avion în cazul în care sunt nemulțumiți. În realitate, lor li se datorează toate construcțiile și distracțiile disponibile turistilor.

Efectele asupra mediului

Dubai-ul are printre cele mai mari producții de CO2 per om din lume, mai mult chiar decât Statele Unite. Principalul motiv? Risipa apei.

În mod ironic, orașul este cunoscut și ca destinație de golf. Deși greu de crezut, în mijlocul deșertului poți găsi terenuri cu iarbă verde. Costul lor? Pentru întreținerea unui singur teren de golf se consumă anual apa necesară unui oraș de 12000 de oameni.

O altă problemă o reprezintă tonele de excremente aruncate direct în mare (modalitatea cea mai ieftină de a scăpa de ele). Drept urmare viață marină are probleme majore în a supraviețui în zonă. În 2009 numărul de pești morți din Dubai a explodat la peste 100 de tone. Majoritatea au fost culeși și îngropați după ce au fost duși de apă pe plaje. Aceleași plaje au fost invadate și de excremente, hârtie igienică și deșeuri chimice.

În același timp și păsările și animalele sălbatice sunt amenințate de opulența Dubaiului. Iar cum Peninsula Arabă se află în drumul păsărilor migratoare din Europa și Asia către Africa, distrugerile habitatelor naturale le afectează și pe ele. Singura soluție care s-a găsit este de a crea arii protejate, unde construcția de hoteluri este interzisa.

Un alt efect negativ al turismului se revarsă asupra culturii arabilor. 1 din 4 bărbați și 1 din 5 femei nu pot scrie în arabă, iar cifrele sunt mai rele de atât în rândul tinerilor. În plus antropologii au prezis o astfel de soartă în destinațiile turistice de secole: turismul transformă cultura locală într-un bun folosit pentru a distra turiștii iar în final aceștia vor cere mese și hoteluri standard, ducând la dispariția ei totala.

Dar ăsta e unul dintre compromisurile făcute. În schimbul devenirii uneia dintre cele mai dorite destinații de turism din lume, Dubai este un oraș global, cu puțin din moștenirea lui locală.


Cam astea au fost ideile principale. În antiteză cu Dubai-ul însă, sunt și destinații preocupate de mediul înconjurător, care promovează turismul sustenabil. Dar despre asta, într-un articol viitor.