Au trecut mai bine de 3 ani de când vă povestesc despre călătoriile noastre în munți. În cele mai multe grupe din țară am ajuns mai mult decât o dată. Uneori primesc întrebarea: e vreun munte în țara asta pe care nu l-ai văzut? Răspunsul este invariabil: da! Încă nu am ajuns de exemplu în Parcul Național Buila-Vânturarița și am auzit doar cuvinte de bine despre sălbăticia lui.
Dar deși sunt câteva locuri în care nu am ajuns încă, sunt altele la care dupa ce le-am descoperit, am revenit apoi iar și iar. Și dintre toate, sunt câteva care mi-au intrat direct la suflet și care cred că ar trebui să fie pe lista oricui.
Așa că azi m-am gândit să vă sugerez câteva trasee pentru începători, în diferiți munți din țară. Ca să nu las loc de interpretări, prin începători vreau să zic oameni care nu prea merg pe munte, dar care au o condiție fizică decentă și sunt capabili să facă efort timp de 4-5 ore. Acestea fiind zise, dacă va gândiți să începeți să mergeți pe munte și nu știți de unde să începeți, iată câteva trasee care să va inspire:
Cabana Mălăiești - Bucegi
Valea Mălăiești a rămas preferata mea din Bucegi până în prezent. Iar cabana Mălăiești este traseul pe care duc pe oricine atunci când am un plan secret de a-l face să se îndrăgosteacă iremediabil de munte.
Traseul pleacă din Valea Glăjeriei, aflată lângă localitatea Râșnov și are o urcare estimată la 2h45min. Deși în mare parte prin pădure, răsplata primită la destinație merită efortul.
Track: Valea Glăjeriei - Cabana Mălăiești (dus-întors)
Cabana Curmătura - Piatra Craiului
Piatra Craiului este un munte special, un munte care se află în topul preferintelor în inima multor montaniarzi. Dacă sunteți la început și vreți să îl vedeți de aproape atunci traseul ce duce spre Cabana Curmătura este ideal. Spre deosebire de celelalte trasee din listă este unul în circuit. Peisajul este foarte frumos în orice anotimp, însă mie cel mai mult mi-a plăcut toamna, când copacii sunt colorați în nenumărate nuanțe de galben.
Track: Fântâna lui Botorog - Cabana Curmătura - Prăpăstiile Zarnestiului - Fântâna lui Botorog
Lacul Bucura - Retezat
Dacă sunteți cititori mai vechi ai blogului știți deja că Retezatul este muntele meu preferat din România. Așa că nu putea să lipsească de pe listă. Am ales ca destinație în interiorul lui Lacul Bucura pentru că de fiecare dată când sunt acolo mă simt în inima munților. Traseul în sine este similar cu celelalte, are tot cam 3 ore de urcat. Diferența însă este că pornește din Poiana Pelegii, punct greu accesibil. Ca să ajungi acolo trebuie să parcurgi vreo 18km pe un drum extrem de rău și asta durează vreo 2 ore. Asa că deși traseul nu este foarte lung, o zi nu este suficientă pentru a-l parcurge. Dacă te încumeți va fi nevoie să stai măcar o noapte undeva în zonă, cum ar fi în Poiana Pelegii.
Track: Urcare Poiana Pelegii - Lacul Bucura
Dacă vreți neapărat să vedeți Retezatul dar fără să mergeți pe drumuri proaste, atunci alternativa este să urcați din Cârnic spre Cabana Gențiana. Cabană Gențiana este la limita dintre pădure și gol alpin, iar dacă mai urcați vreo 20 de minute de la ea puteți zări Valea Pietrele, care are un aspect tipic pentru Retezat. Iar la aproximativ o oră distanță se află Lacul Pietrele.
Cabana Valea Sâmbetei - Făgăraș
Pentru a ajunge la cabana Valea Sâmbetei trebuie să porniți din Sâmbăta de Sus. Noi nu am lăsat mașina în sat, ci am urcat cât am putut pe vale în sus. Traseul este și el ca celelalte, urcarea durează 2-3 ore iar o dată ajunși la cabană veți putea admira crestele Făgărașilor. Noi am ajuns în zonă într-o vară în care am urcat până sus și nu am zăbovit prea mult, însă ne-a atras atenția faptul că era plin de copii acolo și am zărit și niște bușteni care promiteau un foc de tabără mai pe seară. Presupun deci că e o destinație comună pentru părinți și copii, dar nu numai.