Anul trecut vă ziceam într-un articol că îi urmăresc pe Simona şi Alex, nomazi digitali care şi-au luat lumea în cap şi au pornit să exploreze necunoscutul. Între timp au revenit acasă, cu planuri de plecat din nou. Se vede treaba că nu au stare. Şi de ce ar avea? Sunt tineri, liberi, nu au prejudecăţi şi mai ales au dorul ăsta nemistuit care îi îndeamnă să descopere fiecare colţişor al lumii.
Pe blogul ei Simona vă povesteşte despre ce înseamnă viaţa de nomad digital şi nu numai, iar între timp Alex a început să creeze şi vloguri de călătorie (cel din Madrid mi-a plăcut în mod special).
În interviul de azi însă am ales să povestesc cu Simona despre ce înseamnă viaţa de blogger, despre evoluţia lipa-lipa de-a lungul timpului şi despre fenomentul bloggingul in România.
Salut Simona. Blogul tău are deja 5 ani. Poveşte-ne cum a început totul. De unde ţi-a venit ideea să începi un blog de călătorie? Cum au fost primii paşi?
Salutare! Lipa Lipa a început dintr-o joacă! Aveam un alt blog pe care scriam parcă tot mai mult doar când eram supărată. Am hotărât că mi-ar prinde bine puțină cenzură cu privire la mine și cât de multe împărășesc. Tot în perioada respectivă începeam să călătoresc tot maimult, tot mai departe iar călătoria să devină un stil de viață! Kabooom, lipa-lipa :).
Să creşti un blog nu e deloc uşor. Care a fost reţeta succesului în cazul tău?
Chiar dacă sunt om de comunicare, pentru mine, pentru blog, nu am stat să aplic lucrurile pe care le fac zi de zi. Blogul ăsta e proiectul meu de suflet. Așadar la mine asta a fost rețeta succesului.
Mi-am permis să abordez subiectele în funcție de cum le prefer eu și am scris cel mai des când am simțit. Am refuzat campanii când nu se potriveau cu ce facem noi. Avantajul a fost mereu că blogul nu este singura sursă de venit, facem și freelancing. Așadar colaborăm doar cu cei care ne potrivim și recomandăm doar lucrurile care ne plac și nouă!
În ultima vreme scrie și Alex și montează videouri din călătoriile noastre. Și acestea sunt la fel. Fără text sau scenariu prestabilit. Noi doi călătorind prin lume și încercând să luăm oamenii alături de noi!
Și cred că lucrurile astea sunt cele mai apreciate de cititori și de aceea oamenii revin mereu cu plăcere pe lipa lipa.
Care au fost cele mai dificile momente din viaţa de blogger? Te-ai gândit vreodată să renunţi?
În perioada în care lucram și încercam să țin pasul și cu blogul. Atunci mi-a fost cel mai greu. Stăteam mult peste program, ajungeam acasă și o luam de la capăt cu munca pentru blog. Începuse să devină un stres inutil. Dar nu am luat în considerare cu adevărat să renunț. Am avut doar perioade în care nu am scris, uneori chiar și cu lunile. Cel mai des se întâmpla asta fie când am perioade proaste, fie când călătoresc în locuri izolate, uneori când pur și simplu nu am inspirație.
Având în vedere totuși că am decis să pornim și www.slothsontherun.com - blogul nostru în engleză, e clar că ne pasioneză mult ceea ce facem, cel puțin momentan.
Care sunt câteva greşeli frecvente pe care le face un blogger aflat la început de drum?
Cred că cea mai mare greșeală este dorința de afirmare și monetizare prea aprigă și prea rapidă.
Observ că există câțiva bloggeri care se consideră mai mici, sunt supărați că nu au campanii. Le-aș spune că ei pot să fie ceea ce își doresc să devină. Să înceteze să se mai compare cu alții, să-și vadă bine de munca lor. Să plece mulțumiți de la laptop după ce publică un articol nou. Să aibă răbdare și să construiască în timp.
La extrema cealaltă sunt și mulți bloggeri buni, ambițioși, care se țin de treabă și își văd de lucrurile pe care le au de făcut.
În ultima vreme a început să capete amploare fenomenul bloggingului şi în România. Cum ţi se pare că a evoluat în ultimii 5 ani? Care au fost şi sunt trendurile? Au fost momente de turnură?
Bloggingul tot crește de ceva vreme. Recunosc, nu am mai urmărit îndeaproape cifrele exacte, m-am concentrat mai mult pe activitatea mea decât să analizez imaginea de ansamblu.
An de an apar foarte multe bloguri noi, altele mai vechi sunt închise, se redeschid altele. De partea cealaltă mi se pare că tot mai multe agenții încep să se concentreze mai mult atât pe partea creativă, dar și pe livrarea de rezultate și parteneriate de încredere și lungi. Ceea ce mă bucură.
În ultimii cinci ani lipa lipa a crescut foarte mult și mă bucur că ultimul an a adus și încasări chiar bune. Cât am fost plecați prin Asia, nouă luni, am avut doar două campanii pe blog. Nu știu dacă 2016 a fost un an mai slab doar pentru noi sau pentru toată industria.
Că tot vorbeam de fenomenul bloggingului în România, cum ţi se pare că ne situăm noi faţă de nivelul internaţional? Suntem pe picior de egalitate sau ne lipseşte ceva?
Mi se pare că stăm destul de bine. Nu ne-ar strica poate să ne sprijinim mai mult între noi ca bloggeri.
Nici nu cred că aș spune că ne lipsește ceva. Avem de toate. Bloggeri de călătorii, de fashion, mămici, rețete, lifestyle. Multe foarte bune, la care se lucrează mult.
Cred că este loc în piață pentru toată lumea! Și mă bucur atunci când descopăr bloguri frumoase, bine scrise și gândite!
Blogul tău este unul de călătorii pentru că asta iubeşti cel mai mult să faci. Dacă am trăi într-o lume în care ai putea să scrii despre orice în afară de călătorit, despre ce ai scrie?
Probabil m-aș întoarce la articolele despre "nemurirea sufletului" și poate aș începe să scriu iar poezie. În rest zău că nu știu. Și nici nu cred că o să mă opresc să scriu despre călătorii... Este atât de mult o parte din mine acum încât pare imposibil!
Care este experienţa cea mai frumoasă pe care ai trăit-o datorită blogului?
Probabil îmi iubesc atât de mult blogul și datorită tuturor lucrurilor bune pe care mi le-a adus. Am cunoscut oameni absolut incredibili, mi-am făcut prieteni prin intemediul lui, am călătorit și am ajuns în unele locuri în care poate nici nu speram să ajung!
Având blogul am început să învăț și eu tot mai multe despre călătorii, destinații și rute. Și nu mă plictisesc niciodată căutând cele mai ieftine bilete de avion, sau răsfoind idei de trasee. Blogul m-a ajutat să realizez ce îmi place mie cel mai mult să fac în viață.
Deci e grozav să ai un blog, mai ales de călătorii, și încurajez des oamenii să își facă. Măcar ca exercițiu de rememorare a momentelor trăite!
Ce proiecte de viitor ai? La ce să se aştepte cititorii de la lipa-lipa.ro?
Continuăm să călătorim și să ne fâțâim dintr-o parte în alta. Până prin toamnă vrem să rămânem prin România. Explorăm Covasna, ne mutăm iar în Timișoara câteva luni, avem în plan și niște Budapesta, poate și un roadtrip până prin Albania sau Grecia. Din toamnă am vrea să ne luăm tălpășița spre Portugalia, apoi Maroc și dacă se nimerește am vrea să ajungem și prin Indonezia.
Dar suntem mereu în mișcare și niciodată nu sunt finale planurile la noi. Așadar le spunem tuturor să ne urmărească pe blog, Facebook , Instagram și Youtube și mai ales să ne spună ce ar mai vrea să vadă la noi.
Pentru blog tot pregătim un design nou, dar mai durează. În August se împlinesc 5 ani de lansare și sperăm să fie gata până atunci! Tot pentru aniversarea de cinci ani pregătim niște surprize și niște premii.
Travel & love, love to travel!