Afară s-a lăsat întunericul iar eu mă aflu la pensiunea Mărioara, în Maramureş. Tocmai ce am luat cina iar după s-a lăsat cu fel de fel de poveşti. Pe cei alături de care mă aflu la masă i-am cunoscut azi şi urmează să petrecem următoarele zile împreună, explorând EcoMaramureşul. Deşi nu îi cunosc, ştiu deja că vor fi nişte zile minunate pentru că cei din jurul meu par cel puţin interesanţi, iar de destinaţie m-am îndrăgostit la prima vedere când am văzut-o pentru prima dată, acum câţiva ani.
Destinaţia de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoşului reprezintă una din primele două destinaţii de ecoturism desemnate de Autoritatea Naţională pentru Turism la nivel de ţară, în 2014.
A doua zi o parte din noi(cei mai curajoşi, desigur) ne aflăm în faţa Hanului Pintea, pregătiţi să descoperim Creasta Cocoşului, atracţia principala a Munţilor Gutâi. Este o zi însorită de toamnă iar noi intrăm în pădure nerăbdători să descoperim locurile. Drumul este presărat de opriri pentru şedinţe foto, de poveşti şi glume şi despre scurte istorisiri ale locului.
Ajungem la creastă după-amiază şi luăm prânzul în timp ce savurăm peisajul oferit de Munţii Gutâi. De aici se poate merge mai departe până pe Vârful Gutâi pe marcajul bandă roşie.
Noi însă facem cale întoarsă până la ultima intersecţie, de unde începem coborârea spre Breb. Vrem să ajungem înapoi la timp pentru cină şi înainte să se întunece.
Chiar şi aşa însă, tot ne oprim să vedem şi Lacul Morărenilor, un lac ascuns de ochii vizitatorilor, care adăposteşte numeroase specii de plante şi peşti. E aproape seară şi o dată cu ea se lasă parcă şi o vrajă peste lac. Ai zice că e locul unde noaptea apar zânele iar magia se lasă peste tot şi toate, creând cadrul perfect pentru întâmplări fantastice. Probabil că aşteaptă doar să ne îndepărtăm.
Ajungem înapoi în sat istoviţi, de parcă şi noi venim de la câmp asemeni bărbatului care merge pe uliţă spre casă cărând o coasă în spate.
Activităţi în aer liber în Maramureş
Dacă eşti iubitor de natură, Maramureşul este locul ideal pentru a petrece timp afară. Ce poţi face? O grămadă de lucruri:
- drumeţii
Atracţia principală în zonă este Creasta Cocoşului a munţilor Gutâi, care veghează de sus satul Breb şi împrejurimile. Pe Creastă se poate ajunge plecând din următoarele puncte:
- Hanul Pintea din Pasul Gutâi: este traseul cel mai uşor şi cel mai popular.
După ce parcaţi maşina în faţa hanului, traversaţi strada şi îndreptăţi-vă spre masa de lemn de vis-a-vis. Pe lângă ea o să vedeţi o cărare ce vă va conduce spre creastă.
- Pasul Neteda: Pasul Neteda se află în partea opusă a pasului Gutâi iar traseul din partea asta nu este foarte bine marcat sau uşor de găsit. Vă recomand să îl parcurgeţi cu gps sau cu un ghid.
- Breb: Traseul ce pleacă din Breb este cel mai lung dintre toate, însă spectaculos în acelaşi timp. Dacă aveţi o zi întreagă la dispoziţie, este alegerea ideală. Aşa, veţi putea vedea o altă atracţie din zonă, Lacul Morărenilor.
Lacul Morărenilor s-a format printr-o alunecare de teren, având o formă aproape circulară, cu un luciu de apă de 0,45 ha şi adâncime maximă de 20 m. Alimentarea lacului se face de un pârâu cu debit constant şi de izvoare subterane, iar surplusul se scurge în pârâul Valea Mare, afluent al răului Mara.
Floră reprezentativă: trifoiul de baltă, curechi de munte, tapusica, aninul negru, verde şi alb, fagul, alunul, salcia aurie, socul.
Fauna rezervaţiei este reprezentată prin nevertebrate şi vertebrate dintre care: buhăi de baltă cu burtă galbenă, broasca roşie de munte, şopârla de munte, vipera, corcodelul mic, orcodel cu gât negru, raţa sălbatică mare.
- cicloturism
In Maramures se gasesc erie de trasee amenajate iar dacă ajungeţi în zonă veţi găsi în pensiuni şi harta lor. Online, ea se află aici iar mai multe detalii găsiţi aici.
Dacă însă vă doriţi să exploraţi zona alături de localnici, aveţi opţiunea de a apela la Iulia şi Robert, doi oameni super pasionaţi si faini. Puteţi fie să vă alăturaţi unei tabere de cicloturism organizată de ei anual în zonă, fie să îi chemaţi să vă ghideze atunci când vă doriţi. Mai multe detalii despre proiectul lor găsiţi fie pe site, fie pe Facebook iar despre experienţa noastră în tabăra lor puteţi citi aici.
- escaladă şi zbor cu parapanta
Creasta Gutaiului ascunde 37 de trasee de escalada de diferite nivele ce aşteaptă să fie descoperite.
În plus puteţi descoperi zona şi din alt unghi, zburând cu parapanta (mai multe detalii aici).
- schi de tură
Fie că sunteţi deja experţi în schiul de tură, fie că aţi schiat doar pe pârtie până acum, este o activitate ideală de iarnă, care vă permite să descoperiţi locurile mai puţin accesibile.
- alergare
De curând a avut loc prima ediţie a concursului de alergare "Creasta Cocoşului Trail Race". Dacă sunteţi pasionaţi de alergare atunci concursul este o oportunitate prin intermediul căruia puteţi descoperi zona.
Gata! Astea sunt. În plus, Maramureşul este o destinaţie potrivită pentru a călători alături de cei mici. Combinaţia de natură cu obiective culturale îi va ţine activi şi curioşi. Şi nici mâncarea nu este deloc de neglijat dar despre asta în următorul articol.