Primele ore ale zilei le petrecem lenevind. Ne simţim îndreptăţiţi după ziua de ieri şi nu ne grăbim să ieşim din saci. Nici la micul dejun nu suntem cu ochii pe ceas şi ne pierdem în poveşti cu un cuplu de americani. Adevărul e că suntem şi nevorbiţi după 4 zile în care nu am prea interacţionat cu lume.
#4 - Torres del Paine: gheţarul
Ne trezim dimineaţă mai devreme decât zilele trecute. Azi avem un drum lung înainte. Afară însă e frig, întuneric şi plouă. O combinaţie care mă ţine nemişcată în sacul de dormit. Nu vreau să ies ... Jumătate de oră mai târziu apare lumina unei frontale pe cort şi primim imboldul de care avem nevoie să ne ridicăm. Când ieşim însă, constatăm ce puteam ghici şi dinăuntru: peste noapte ploaia a transformat campingul într-o adevărată mlaştină.
#3 - Torres del Paine: pădurea
Şi azi pornim printre primii din camping. La puţin timp de la plecare, putem vedea de undeva de sus gheţarul Dickson şi lacul cu acelaşi nume. Intrăm apoi în pădure şi dintr-o dată mă simt ca acasă. Mirosul, foşnetul frunzelor, susurul râului care se aude undeva în depărtare, toate îmi sunt familiare. În plus, nu sunt ţânţari, vânt sau soare puternic.
#2 - Torres del Paine: delta de Patagonia
#1 - Torres del Paine: vântul
în drum spre capătul lumii - patagonia
Suntem pe ultima sută de metri înainte de Patagonia. Luni decolăm spre Chile, ţara care ne va fi gazdă timp de o lună. Am emoţii din nou. Şi un nod în stomac. Cred că e teama de necunoscut, faptul că nu ştim ce înseamnă normalitatea acolo, cum zice Rareş.
Săptămâna asta am început să citesc cu frenezie toate blogurile legate de Torres del Paine, sau El Chalten. Ce ne luăm de mâncare, ce echipament ne trebuie, putem face duş acolo? Dar să ne încărcăm bateriile? Ce surse de apă sunt? Treptat am aflat răspunsul la fiecare întrebare.
Planul este să zburăm spre Santiago de Chile, iar apoi, 2 zile mai târziu spre Punta Arenas. Primul parc pe care îl vom vizita este printre cele mai celebre din Patagonia, Torres del Paine. Acolo vom parcurge aşa numitul circuit "O", circuit ce înconjoară formaţiunea care dă şi numele parcului. Am ales să parcurgem traseul lung şi nu cel scurt, "W" pentru că vrem să simţim locul şi să ne îndepărtăm de aglomeraţie.
E în mine o nevoie de a fi departe de civilizaţie, de maşini şi blocuri, de a încetini ritmul alert care a devenit regulă în viaţă de zi cu zi. Şi nevoia asta mă împinge să petrec zile întregi pe munte. Acolo zilele devin lungi iar noi avem dintr-o dată timp. Timp să ne uităm în noi şi la cei de lângă noi, timp să absorbim frumosul care ne înconjoară şi să ne amintim să fim recunoscători.
Un aspect pentru care nu îmi fac griji este temperatura. Deşi mergem la capătul lumii, acolo e vara iar noi plecăm de la -10 grade în Cluj. În plus, în ultima vreme am tot făcut ture de iarnă iar corpurile noastre sunt adaptate la frig.
Pe parcursul lunii nu vom face postări noi pe blog. În schimb, dacă vreţi să ne urmăriţi şi să aflaţi veşti despre noi ne puteţi urmări pe contul de facebook al paginii, sau pe conturile noastre de instagram (al meu şi al lui Rareş). Probabil că pe instagram vom pune cel mai des poze şi cât de cât "live".
Gata, mă întorc la împachetat. "Ne auzim" la întoarcere. :)
Apusuri, prieteni şi zăpadă în maramureş
De când mă ştiu mi-a displăcut importanţa care se dă nopţii ce marchează trecerea dintre ani. În fiecare an inevitabil, încă de pe la sfârşit de noiembrie încep să fiu întrebată: ce faci de rev? De parcă trebuie neapărat să faci ceva şi mai mult decât atât, să planifici cu o lună înainte. De parcă statul acasă, cu o ciocolată caldă în mână şi cu timp pentru tine în care să te gândeşti la ce a fost şi la ce urmează nu e o opţiune. Nu, trebuie neapărat să mergi undeva.
Cum a fost în 2016 şi ce-mi doresc de la 2017
2016 a fost un an plin, în care am trăit o grămadă de aventuri, am călătorit cu fiecare ocazie şi am căutat muntele mereu. Pe de altă parte însă nu vreau să creez impresia că a fost un an roz în totalitate. Au fost momente în care am fost supărată sau chiar am plâns cu lacrimi amare. Dar în acelaşi timp am primit câteva lecţii pe care sper că nu le voi uita prea curând.
Revenind la lucruri mai vesele, să vă spun câteva lucruri care s-au întâmplat anul ăsta şi merită menţionate:
- Am făcut prima noastră proiecţie, despre Nepal. Rareş a făcut o selecţie a fotografiilor şi a petrecut peste o săptămână, seară de seară, pentru a le prelucra. Apoi a urmat montajul, când le-am legat într-un video cu soundtrack şi legături între momente care să aibă sens. Când a rulat proiecţia, am povestit pas cu pas călătoria noastră. Şi am simţit că o retrăiesc. Era ce aveam nevoie pentru a încheia capitolul ăsta şi a ne îndrepta spre noi destinaţii.
- Ne-am apucat de căţărat. Şi ne-a plăcut. De-a lungul verii am încercat să profităm de cât mai multe după-amieze pentru a merge la stâncă. Căţăratul mă provoacă şi mă pune în situaţii noi, mă obligă să găsesc soluţii şi să îmi depăşesc limite, fie ele fizice sau mentale. Sunt încă la început şi nu ştiu dacă voi simţi vreodată că am trecut de nivelul de începători, însă am de gând să continui şi să încerc să fiu cât de bună pot.
- Am alergat cel mai bine de până acum. Asta sper să pot spune la finalul fiecărui an, pentru că mereu îmi doresc să fiu mai bună decât am fost. În 2016 m-am bucurat în special de X2 Race, unde am avut un timp cu aproape 2 ore mai bun.
- Am ajuns pentru prima oară pe Vf. Moldoveanu. Deşi nu ne-am propus neapărat, întâmplarea a făcut să nimerim într-o tură care ne-a dus într-acolo. M-am bucurat să ajung în sfârşit pe vârful cel mai înalt din ţara noastră.
- Am văzut Dolomiţii pentru prima oară. Oricine i-a văzut spune că sunt incredibili şi în sfârşit am înţeles de ce. Mi-au plăcut atât de mult încât în timp ce eram acolo, mintea mea încerca să caute soluţii pentru a reveni cât mai curând. Şi mai aveam de stat zile bune. Dolomiţii mi-au intrat în suflet şi m-au făcut să înţeleg că frumuseţea munţilor nu e dată neapărat de înălţimi. Abia aştept să revin.
- Am mers alături de părinţii mei în Piatra Craiului. Tura pe traseul "La lanţuri" ne va rămâne vie în amitire tuturor. Dacă lor din cauza dificultăţii ei, mie pentru că a fost o zi în care le-am avut pe toate: pe Rareş, părinţii mei şi muntele. În plus am fost atât de mândră de ei. Pentru că au rezistat, pentru că au fost curajoşi, pentru că nu s-au plâns. Pentru că am înţeles că, fără să ştiu, de la ei am primit câteva lecţii importante care m-au ajutat în viaţă.
- Am dormit prima oară în cort iarna şi n-am murit. E-adevărat că salvarea noastră a fost plăpumoiul care a făcut să ne fie chiar cald. Aşa am revăzut Valea Cernei, de data asta îmbrăcată în alb.
Cam astea sunt lucruile de care sper să nu uit vreodată. Pentru fiecare din ele sunt recunoscătoare, pentru că ştiu că au fost un dar.
Un alt aspect ce merită analizat este blogul nostru, care în 2016 a împlinit primul lui anişor. Ce s-a întâmplat în mediul virtual:
- Am scris primul articol în limba engleză. Mi-ar plăcea să fac asta mai des, îmi propusesem demult să o fac. Şi am început cu primul, despre Retezat. Mi s-a părut o ocazie bună pentru că fusese cu noi şi Tiago, care nu înţelege româna.
- Am schimbat logo-ul. Cu ajutorul verişoarei mele, avem un logo nou, desenat de ea.
- Am scris primele articole care nu sunt relatări ale turelor. Am povestit despre cum ne planificăm noi o călătorie lungă, sau despre ce bloguri citesc.
- Am scris 42 de articole. Nu a fost uşor. Pentru fiecare articol avem nevoie în general atât eu cât şi Rareş de două seri dintr-o săptămână. Dar ne place. Cu fiecare articol retrăiesc tura şi îmi place să cred că o transpun în neuitare. Pentru că o dată scrisă, pot reveni oricând la ea.
Tot anul asta mi-am făcut şi contul de instagram. Iată care sunt cele mai bune 9 poze:
În final, câteva statistici legate de anul ce se încheie:
- 790 de kilometri alergaţi cu 18800m diferenţă pozitivă de nivel
- 260 de kilometri bicicliti cu 5600m diferenţă pozitivă de nivel
- 16 masive montane din România vizitate
- 3 semimaratoane montane
- 91 de zile petrecute pe munte
Ce-mi doresc de la 2017?
Am încercat să fac o listă de obiective concrete, cuantificabile. Aşa voi şti anul următor dacă le-am îndeplinit sau nu. Câteva dintre ele sunt:
- Să alerg mai bine. Concret, mi-ar plăcea să ajung în sub 5 ore la linia de finish la X2Race.
- Să ajung în Alpi. Poate în Dolomiţi, poate altundeva.
- Să văd Cheile Nerei.
- Să ajung în Patagonia. Biletele sunt luate şi în curând ne vom urca în avion spre o destinaţie la care visăm de ceva timp.
Fiecare zi petrecută în mijlocul naturii şi a munţilor e o zi câştigată pentru mine, iar obiectivele astea adunate contribuie la obiectivul mai mare de a fi pe munte cât mai mult.
oameni din trascău
prin cătune pe valea cernei
După prima noapte dormită iarna vreodată în cort, a doua nu ne speria deloc. Ştiam la ce să ne aşteptăm, cu o zi înainte nu ne fusese frig deloc, deci nu aveam motive de îngrijorare. În realitate a fost mai frig decât în noaptea anterioară, iar pe la 4 dimineaţa am făcut ochii mari. E adevărat că pe de o parte îmi era puţin frig, însă pe de alta aveam deja vreo 10 ore de somn. Pur şi simplu nu mai intra! Am reuşit totuşi cumva adorm din nou şi aşa am trecut cu bine de a doua noapte.